Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Akdeniz yanıyor linç eden yok!

Avrupa'da özellikle Akdeniz ülkelerini etkisi altına alan sıcak hava dalgası yüzünden Portekiz, İspanya ve Fransa'da büyük orman yangınları çıktı.
■ Portekiz'de bin 100'den fazla itfaiye eri ve 19 yangın söndürme uçağı görevlendirilmesine rağmen 15 bin hektar orman tamamen yandı. 2 bin kişi tahliye edildi. Bir yangın söndürme uçağı düştü ve bir pilot hayatını kaybetti.
■ Fransa'nın Gironde bölgesinde çıkan iki orman yangınında 7 bin 300 hektar orman kül oldu. 9 uçak ve bin itfaiyecinin yangınlarla mücadele ettiği bölgede 11 binden fazla kişi tahliye edildi.



■ İspanya'nın Endülüs bölgesinde çıkan orman yangınlarında ise 3 bin 65 kişi tahliye edildi. Helikopter ve uçaklardan oluşan 15 hava aracı da söndürme çalışmalarına destek veriyor. 8 kilometreden fazla bir alanı kaplayan yangınlarda alevler 20 metreyi aştı.
Her yıl özellikle yaz aylarında bu tarz haberleri görmeye alışkınız. Türkiye'de belki bugün belki yarın yeni orman yangınları çıkabilir.
Hava sıcaklığı 47-48 dereceye yükseldiğinde söndürülmemiş bir sigara izmariti, piknik ateşi, kırık bir cam parçası ormanları küle çeviriyor.
Aslına bakarsanız Türkiye orman yangınlarını söndürmede birçok ülkeden daha başarılı. Ne yazık ki, geçtiğimiz yıl eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bireysel hatalarının faturası ağır oldu.
Hatalardan ders çıkardık. Geçtiğimiz yıla göre Türkiye orman yangınlarında daha başarılı. Çeşme, Marmaris ve Datça'da çıkan yangınlar kısa sürede söndürüldü. Avrupa'daki gibi büyük insan tahliyeleri yaşanmadı.
İklim değişikliği yüzünden orman yangınlarının her yıl artarak devam etme ihtimali var. Süper güç ABD bile orman yangınlarında çaresiz kalabiliyor.
Fransa, Portekiz, İspanya da orman yangınları karşısında çaresiz kaldı ama bu ülkelerde ünlüler devletlerini karalamadı! Yangınlardan siyaset malzemesi çıkaranlar olmadı! Sosyal medyada yangınla mücadele edenlere destek olundu.

***


BU UYGULAMAYI İNDİRİN!
Rize Valisi Kemal Çeber, şehirde sık sık afet olaylarının yaşandığını ancak AFAD Acil Çağrı uygulamasının sadece 900 kişi tarafından telefonlarına indirildiğini söyledi
Çeber, "Vatandaş arıyor 'sel geldi' diyor ama biz onun yerini anlayana kadar bazen 2 saat geçiyor. İşte bu program bu işi çözüyor" deyip Rizelilerden uygulamayı cep telefonlarına indirmelerini istedi.



Sadece Rizeliler değil sel, heyelan, çığ, orman yangını gibi doğal afetlerin çok yaşandığı tüm bölgelerdeki vatandaşlarımız bu uygulamayı indirmeli.
Çünkü bu uygulama afet durumları hakkında önceden bildirimler yollayarak uyarılarda bulunuyor.
Acil yardıma ihtiyacınız olduğu durumlarda ise kolay bir şekilde yardım çağrısı yapmanıza yardımcı oluyor.
Örneğin uygulamada 'yaralıyım', 'enkaz altındayım' gibi tuşlar var. Tuşa basıyorsunuz konumunuz AFAD ekiplerine ulaşıyor.
Tabii bu uygulamaya gelene kadar önce dere yataklarına ev yapılmasının önüne geçilmeli.
Artık iklim değişikliği yüzünde ülkemizde daha çok doğal afet yaşanıyor. Şehir planlamaları tüm doğal riskler hesaba katılarak yapılmalı.
Dere yatağına ev imarı veren belediyeler olduğu sürece daha çok yardım çağrısı yapan uygulamaya ihtiyacımız olur.

***


PETSHOP İŞKENCESİ BİTİYOR!
Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle petshop'larda kedi ve köpeklerin vitrine konularak satışı yasaklandı.
Vitrinde satış yapanlara 2 bin 43 TL para cezası uygulanacak.
Artık satışlar internet üzerinden yapılacak.



Hayvanlar ise petshop sahipleri tarafından belirlenecek çiftliklerde tutulacak.
Petshop sahipleri "Vitrinden kalkarsa bu iş merdiven altına iner" diyor. Haklılar, kanundan petshop mağazaları kötü etkilenir. Hayvanları evde tutup satış yapanlar da çıkar.
Öte yandan hayvan dostlarımız da petshoplar'da minicik kafeslerde spot ışıkları altında işkence çekiyorlardı! Şimdi petshop'lardaki kataloglara bakıp hayvan alınacak ve hayvanlar sahiplerini daha mutlu bir ortamda bekleyecekler. Barınaklardan hayvan sahiplenmek en iyisi.
Bence belli ırkların tercih edilmesi, aksesuar seçer gibi kedi köpek almak hayvanseverlik değil.

***


ÖPÜŞMEDEN ÖNCE ET YEMEDİ!
Ünlü oyuncu Natalie Portman, 'Thor' filminde rol arkadaşı Chris Hemsworth'un çok nazik biri olduğunu ve öpüşme sahnesi çekilmeden önce et yemeyi bıraktığını söyledi.



Et yemekle kibar olma ne alaka diyebilirsiniz. Efendim Portman, küçük yaşlardan beri et yemiyor ve 2011'den beri vegan besleniyor.
Hemsworth de rol arkadaşına saygısından dolayı öpüşme sahnelerinin olduğu günlerde et yemiyor.
Normalde Hemsworth çok et tüketen bir oyuncu. 'Thor' rolündeki fiziğini koruması için günde 10 öğün yiyor ve yaklaşık 4 bin 500 kalori alıyor. Doğal olarak çok et tüketiyor.
Veganlığı hiç bu açıdan düşünmemiştim. Vegan birinin sabah açılışı ciğerle yapan Adanalı Antepli biriyle sevgili olduğunuzu düşünsenize! Veganların da düşündüğünü sanmıyorum!

***


HAKEMLERE KAMERA
Futbol da teknolojiye alıştı. Var, gol çizgisi derken Almanya'da Köln-Milan Telekom Cup karşılaşmasında orta hakem ve bir yardımcı hakem kulaklarında taşıdıkları kulaklığa monte edilmiş minik bir kamera ile maçı yönettiler.



Kısa adı Ref-Cam (Hakem Kamerası) hakemlere futbolcular tarafından yapılan tacizleri tam olarak tespit etmeyi amaçlıyor.
Bu teknoloji ilk olarak hakemlerin eğitiminde kullanılacak bir sonraki aşamada ise hakeme küfür ve hakaret eden futbolcuların tespitinde kullanılacak.
Böylece hakemi baskı altına alan oyunu çirkinleştiren çirkef futbolcuların sayısı azalır.
Ref-Cam'den en çok ceza bizim ligde kesilir herhalde.

***


Altyazı
"Sanırım, sona gelindiğinde tüm hayatın boş verme eylemine dönüşüyor." (Life of Pi

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA