Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Avrupa kışın gaz ararken biz yerli gaz kullanacağız

Rusya'nın gaz arzını önemli oranda azalttığı Almanya'da sıkı tasarruf tedbirleri alınıyor.
Ülkede 200 kamu binasının ışıklandırılması durdurulacak.
Hannover kenti, kamu binalarında, yüzme havuzlarında ve spor salonlarında el yıkamada sıcak su kullanılmayacak.
Almanya genelinde halka açık çeşmeler kapatılacak. Belediye binası ve müzeler gibi büyük binalarda da gece ışıkları olmayacak.



Fransa'da ise klima kullanımını azaltma, toplu taşıma ve bisiklet tercih etme gibi önlemler sunuluyor.
Avrupa Birliği (AB) kış için yüzde 15'lik tasarruf hedefi koydu ama Avrupa'da şu an depolardaki doluluk oranı yüzde 66 seviyesinde. Birçok AB ülkesi kışı çıkartmak için gaz kullanımını şimdiden düşürdü.



Avrupa'nın doğal gaz sıkıntısı yüzünde alarma geçtiği bugünlerde Türkiye'de Karadeniz'de bulunan 540 milyar metreküp doğal gaz için denize döşenen boru hattı 40 kilometreye ulaştı. Boruların döşenmesi hem karada hem de denizde yıl sonuna kadar bitirilecek.
Nerden nereye... Başkan Erdoğan'ın enerji bağımsızlığı için doğal gaz arama çalışmalarını başlattığında dönemin enerji bakanı Berat Albayrak'a yönelik karalama kampanyaları da hız kazanmıştı. "Biz doğal gazı bulamayız", "Bulsak da çıkaramayız" deniliyordu.



29 Mayıs 2018 tarihinde ilk yerli sondaj gemisi Fatih yola çıktığında Albayrak, "Türkiye'nin enerji tarihinde yeni bir milada tanık oluyoruz" demişti. Ve sadece iki yılda tarih yazıldı. Gemilerimizle doğal gazı buldu ve şimdi çıkartmak için borular döşeniyor.
Albayrak'ın enerjide dışa bağımlılıktan kurtulma çabası ve projeleri Türkiye'yi şimdi kendi doğal gazını çıkarıp, kullanacak ülke seviyesine getirdi. Ve bu daha başlangıç! Yerli sondaj gemilerimizin başka kaynaklar bulma ihtimali yüksek.
Bir aksilik olmazsa yerli gaz 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren evlerde kullanılmaya başlanacak. Avrupa doğal gaz yokluğunda kışı zor şartlarda geçirirken Türkiye'de evlere yerli gaz gelecek! Eğer yerli gazın şerefine faturalarda da indirim yapılırsa hükümet için de büyük bir seçim kozu olur.

***


NEDEN BÖBREK NAKLİ YAPILAMADI?
Bir güzel insanı daha kaybettik. İlhan İrem, 1999'da Fetullah Gülen'e 'fetuş' dediği için tazminata mahkum edilme şerefine erişmişti.
90'lı yıllarda haksızlıklara tepki olarak içine kapandı ve yedi yıl inzivada yaşadı. Sonrasında albümler çıkardı ama bazen biz gazetecilere "Sahi bir İlhan İrem vardı ne oldu ona" dedirtecek kadar gündemden, insanlardan uzakta yaşadı.



Son dönemde mistik, metafizik, doğaüstü ve tasavvufi çağrışımları olan şarkılar besteleyen İrem anlaşılması zor bir sanatçıydı aslında.
Nadir röportaj verirdi. 2006'da röportaj için zor ikna etmiştim kendisini. Zor bir röportajdı, bir hata yapmayayım diye strese girip tekrar sigaraya başladığımı hatırlıyorum.
Keşke böbrek nakli yapılabilseydi. Keşke İrem'in sağlık sorunu için bir kampanya başlatılsaydı diyeceğim ama bunu önce o kabul etmezdi. Ki öyle de oldu.
Şimdi ondan geriye 'Anlasana, İşte Hayat (Sensiz de Yaşanıyor), 'Sen Bilirsin', 'Boşver Arkadaş' gibi harika şarkılar kaldı.

***


MAGANDAYI DEĞİŞTİREMEZSİN!
İstanbul'da küçük çocuğuyla yolda yürüyen baba, "Çocuk var, biraz yavaş gider misin" diye uyardığı şoför tarafından silahla kovalandı.
Evladını kucağına alarak bir markete sığınan babayı araya giren vatandaşlar korudu.



Zavallı baba, emniyette çok sayıda suç kaydı bulunan 22 yaşındaki bir magandayı medeni olmaya davet etme hatasında bulunmuş!
Günlük hayatta öfkelendiğiniz birçok olay oluyor ama insanları değiştiremezsiniz! Bu yüzden ölen, yaralanan, pek çok insan var.
Neredeyse bütün suçlu tiplerin elinde silah var! Silah sahibi olmak bu kadar kolay olmamalı!

***


MAYMUNLARIN İSYANI BAŞLADI MI?
Japonya'nın Yamaguçi şehrinde maymunların bebekleri kaçırmaya çalışması, ısırması ve gizlice anaokullarına girmesinin ardından şehir alarma geçti.



Maymunlar temmuz başından beri 58 kişiyi yaraladı.
Makakları Japonya'nın büyük kısmında görmek mümkün ama nadiren saldırıyorlar. İnsanlarla maymunların yaşam alanlarındaki mesafenin azalması saldırıların nedeni olabilir lakin maymunların aynı anda saldırıya geçmesi garip!
Bu olay 'Maymunlar Cehennemi' filmini hatırlattı. Yoksa maymunların isyanı başladı mı?

***


HEYECAN İÇİN YANGIN ÇIKARMAK
Fransa'da haftalardır orman yangınlarıyla mücadele sürerken, gözaltına alınan bir itfaiye gönüllüsü 'adrenalin' ve 'ilgi görmek için' Herault bölgesinde bilerek yangın çıkardığını itiraf etti iyi mi?
20 yıldır orman mühendisi olan itfaiye gönüllüsü son üç yılda başka yangınlar da çıkarmış. Heyecan için yangını çıkarıp sonra da söndürmeye çalışmak nasıl bir psikopatlıktır?
Ormanları manyaklardan da korumalıyız ama nasıl?

***


TATİLDEN EĞİTIME FIRSAT KALACAK MI?
Okullar 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek.
İlk ara tatil 14-18 Kasım 2022, ikinci ara tatil 17-20 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacak. İkinci ara tatil Ramazan bayramıyla birleştirilecek.
Yarıyıl tatili 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacak.
Daha okullar açılmadan tatil hesabı yapıyoruz değil mi?
Daha önce de yazdım. Dini, resmi bayramlar, yaz tatili, yarıyıl tatili ve ayrıca iki ara tatil! Büyük şehirlerde en küçük kar yağışında, sağanak yağmurda bile okulları tatil ediyoruz
Çocuklarımız öğrenme çağında çok tatil yapıyor! Tatil dönüşlerinde düşen motivasyonunu ve tekrar okula alışma sürecini de hesaba katarsak eğitim süresi azalıyor.
Haziran ayında ise fazla ders işlenmiyor, çocukların motivasyonu düşük oluyor. Öğretmenler müfredatı hızlı bir şekilde tamamlamak zorunda kalıyorlar.
Ara tatillerin çalışan anneler için de büyük yük.
"Ara tatillerin çocukların eğitimine faydası dokunuyor" diyen eğitim uzmanına da yok! Öyleyse ara tatiller neden var?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA