Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Uzmanlar tartışıyor

ÇOCUKLARINIZI MARGARİNDEN KAÇIRIN
Prof. Dr. Hilal Mocan:
"Ben çocuk beslenmesinde kesinlikle margarin kullanılmasını tavsiye etmiyorum. İki yaşından önce çocuklara günde bir fındık büyüklüğünde terayağı verilebilir. Ancak iki yaşından sonra sıvı yağa geçilmesini öneriyorum. Yoksa çocuklarda da aynı erişkinlerdeki gibi metabolik hastalıklarla karşılaşıyoruz. Kahvaltı çocuklar için çok yararlıdır ama kahvaltıda margarin yemelerine gerek yoktur. Dünyadaki en sağlıklı kahvaltı; klasik Türk kahvaltısıdır. Aileler çocuklarına bir bardak süt, yanında da bir-iki dilim ekmek verebilirler. Ekmeği isterlerse zeytinyağı ile hafifçe ıslatsınlar ve üzerine ev yapımı marmelat sürsünler. Ama çocuğu margarinle doyurmak doğru değildir. Ben margarinin damlasını bile kullanmıyorum. Benim hayatımda yıllardır bulunmayan bir besini, kimseye özellikle de çocuklara tavsiye etmem."

KENDİ MUTFAĞIMA KATI YAĞ SOKMAM
Prof. Dr. Bingür Sönmez:
"Margarinler doymuş yağlardır. Doymuş yağlar da kalp sağlığına zararlıdır. Ben, ne olursa olsun kendi mutfağımda katı yağ kullanmıyorum. Kendim için ayçiçeği ya da zeytinyağını tercih ediyorum. Artık damak tadım da bunlara alıştı. Ne derlerse desinler, hastalarıma da hiçbir şekilde katı yağ tüketmelerini önermem."

PERSONELİME BİLE KULLANDIRTMAM
Dr. Muzaffer Kuşhan:
"Margarin suni bir yağdır. Yağın doğalı varken, neden sunisini tüketelim. Ayrıca bu konudaki yüzlerce araştırma göstermiştir ki; margarin kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Ben, asla ve asla margarinden yana değilim. Kalp ve damar hastalıklarına karşı da hiçbir katı yağı önermem. Ben, yemeklerde yalnızca zeytinyağı kullanıyorum. Zeytinyağı doğaldır, tıpkı sıkma portakal suyu gibidir. Margarine şiddetle ve hiddetle karşıyım. Personelime bile asla kullandırtmıyorum. Bizim mutfağımızda margarine yer yoktur. Yalnızca zeytinyağı kullanılır.

YAĞ ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİDİR!
Selahattin Dönmez (Diyetisyen):
"Ben bütün hastalara besin çeşitliliğini sağlamayı öneririm. Hatta buna yağ çeşitliliği de dahildir. Günlük tüketilen yağın üçte birinin yumuşak margarinden, üçte birinin zeytinyağından, üçte birinin ise ayçiçeği ve soyadan alınmasını istiyoruz. Sabahları bir tatlı kaşığı margarin tüketip, yemeklerde bitkisel yağ kullanmak ve salatalara zeytinyağı dökmek son derece yararlıdır. Araştırmalara göre; beslenmelerinde yalnızca zeytinyağı kullananlarla, margarin de dahil çeşitli yağlar kullananlar arasında kolesterol oranı açısından bir fark yok. Diyet yapan insanlara günlük yağ alımlarını düşürmelerini tavsiye ediyoruz. Ama yağdan tamamen kaçmayın. Yağı tamamen keserseniz, sinir sisteminiz ve cildiniz bozulur. Yeterince A, D, E ve K vitamini alabilmeniz için yağ tüketmeniz şarttır.

YUMUŞAK MARGARİN SEÇİN
Prof. Dr. Benal Büyükgebiz:
"Başta American Academy of Pediatrics (AAP) olmak üzere pek çok uluslararası çocuk sağlığı ve beslenme komisyonu; çocukluk yaş grubu beslenmesinde total ve doymuş yağların ve kolesterol içeren besinlerin tüketiminin azaltılmasını istiyor. 2-18 yaş grubunda çocuklar günlük aldıkları toplam kalorinin yüzde 10'undan daha azını margarin, tereyağı ve besinlerin bileşimindeki gizli yağlardan almalıdır. Margarin tüketimi sakıncalı değildir. Ancak margarinler doymuş yağ açısından zengin oldukları için çocuk beslenmesinde tercih edilmezler. Çocuklar için yumuşak, akışkan ve trans yağ içermeyen margarinler tercih edilmelidir. Hiçbir margarinin sıvıyağlara üstünlüğü yoktur. Ancak tereyağı ile mukayese edilebilir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA