Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Tatlı su balıkları sizi komaya sokabilir!

Türkiye'de tatlı sularda bulunan, karabalık ya da ot sazanı gibi adlar da verilen, yeşilsazan ve turnabalığı gibi bazı balıkların yumurtaları kusma, ishal ve karın ağrısına yol açar. Tropik balıklar ise; çok daha tehlikeli ve etkili zehirlenmelere neden olabilir. Sinir zehiri etkisi yapan zehirlenmeler, özellikle tehlikelidir. Bu tür zehirleyici maddeler temel olarak sinir sistemini etkileyerek, çeşitli bozukluklara yol açar. Örneğin Türkiye'nin güney kıyılarında da rastlanan balon balığı, Japonya'da fugu adıyla tanınır ve ünlü bir balıktır. Japonya'da bu balığı temizleyip pişirecek aşçılar, özel olarak eğitilir. Fugu zehirlenmesinde, balığı yedikten sonra yarım saat geçmeden dilde bir karıncalanma başlar. Birkaç saat sonra bunu, solunum güçlüğü ve çırpınma nöbetleriyle birlikte genel bir durum bozukluğu izler. İstiridye ve midye de, bazen bu tip zehirlenmelere yol açabilir. İstiridyede mitilotoksin denen bir zehir bulunabilir. Bu zehir ısıyla parçalandığından, istiridyenin pişirilmesiyle etkisini yitirir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA