Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Kadınlara kocalarından düşük aşısı yapıyoruz!

Düşük yapan kadınların bağışıklık sistemlerinde bir sorun varsa, onlara eşlerinden alınan kanla üretilen bir aşı yapılıyor. Dr. Seval Taşdemir, birçok kadının bu aşı ile anne olduğunu söylüyor...

Ferti-Jin Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, düşük aşısı ile ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Tekrarlayan düşüklerde, günümüzde kullanılan en yeni tedaviler nelerdir?
Düşüğün nedenine göre üç ayrı tedavi uyguluyoruz. Düşük kromozom bozukluğundan oluyorsa yani doğacak bebekte anomali olacaksa ve anne ile baba bunun taşıyıcısıysa, o hastalığı bebek doğmadan önce ayıklayabiliyoruz. Bu yöntemin adı PGD. Düşüklerin en büyük nedeni kromozom bozukluğudur ama anne ya da baba taşıyıcı değilse, bunu yapmaya gerek yoktur. İkinci tedavi kan pıhtılaşmasını engelleyici tedavidir. Kadınlarda kan pıhtılaşması sorunları düşüğe neden olabilir. Bunun için kanın pıhtılaşmasını önleyici birtakım ilaçlar da kullanıyoruz. Bazen de düşükler bağışıklık sistemi sorunundan ortaya çıkıyor. Anne, bebeği yabancı bir madde gibi algılıyor ve vücuttan atmaya çalışıyor. Bu durumda bebek düşüyor. Anne ile babanın kromozom yapıları tesüdüfen birbirlerine benziyorsa, bu soruna daha çok rastlıyoruz. O zaman tedavi için 'İntravenöz İmmünglobulin' ve 'Lenfosit aşısı' denen bir tedavi uyguluyoruz. Çok iyi sonuçlar aldık. 10 yıl boyunca sürekli düşük yapan bir hastam, bu yolla anne oldu.

YAN ETKİSİ YOK!
* Düşüklere karşı koruyan aşı, nasıl yapılıyor?
Lenfosit aşısı, 1978 yılından beri var. Günümüzde açıklanamayan kısırlık ve yardımcı üreme teknikleri ile ısrarla gebelik elde edilemeyen vakaların tedavisinde de kullanılıyor. Erkek eşten alınan kan örneğindeki lenfositler ayrıştırılıyor. Anne adayının koluna ve cilt altına, 4 ayrı noktadan bu aşı yapılıyor. Aşı hazırlanmadan önce baba adayı mutlaka Hepatit ve HIV açısından inceleniyor. Lenfosit aşısı hamilelik sırasında da uygulanabiliyor. Anne adayına ve gelişmekte olan bebeğe herhangi bir zararı bulunmuyor. Lenfosit aşısı ile tedavi gören anne adaylarının bebeklerinde doğumsal anomali artışı veya gelişme geriliği saptanmamıştır. Ayda bir kez olmak üzere üç kere hamilelik öncesinde, iki kere de hamilelik sonrasında yapılıyor.

* Kimlerde başarılı oluyor?
Lenfosit aşısı ve İntravenöz İmmunoglobulin tedavisi; açıklanamayan kısırlık vakalarında, tekrarlayan düşük vakalarında, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında başarılı oluyor. Bu konuda tedavi ettiğimiz 11-12 kez düşük yapmış ve bu destekleyici tedavi yöntemi ile çocuklarını kucaklarına almış birçok hastamız var.

MALİYETİ DÜŞÜK!
* Çok maliyetli mi?
Hayır. Tüp bebek tedavisi ile kıyasladığımızda, maliyeti çok düşük. Kürtaj ücretiyle de çok yakın.

* Dünyada bu yöntemi uygulayan ülkeler var mı?
Bu yöntem Almanya, İngiltere ve Danimarka'da kullanılıyor. Türkiye'de de biz uygulamaktayız. Bu destek tedavisinin işe yaramadığını söyleyenler de var. Ancak literatürde destekleyici çalışmalar bulunuyor. Bugüne dek, bu tedavilerle son derece olumlu sonuçlar aldığımız birçok hastamız oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA