Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocukların IQ seviyesi WISC-R testi ile belirlenebilir

Gittiğimiz nörolog yedi yaşındaki kızım için WISC-R testi istedi. Bu testi ne için istemiş olabilir? Bu testi yaptırmak için hangi uzmana başvurmalıyız? A.T./Samsun
WISC-R bir zeka testidir ve psikologlar tarafından uygulanır. Test sonucunda çocuğun zihinsel becerileri hakkında bir fikir edinilir.

SERTİFİKASI OLMALI
Genelde 6-16 yaş arası çocuk ve gençlere uygulanan bu test, ortalama 70-120 dakika sürer. Psikiyatrların genellikle tercih ettiği ve sonuçlarını daha güvenilir buldukları bir değerlendirmedir. Bu test sonucunda hem çocuğun IQ seviyesi tespit edilirken; dikkat eksikliği, hiperaktivite, özel öğrenme güçlüğü, üstün zekalılık ya da zeka geriliği sonuçları hakkında öngörü oluşturabilir. Testi uygulayan kişinin mutlaka WISC-R konusunda tecrübesi, sertifikası ve akademik bilgi donanımı olmalıdır. Yanlış uygulamalar, çocuk için alınacak tıbbi kararları etkiler.

Sınıf tekrarı zor bir karar
İkinci sınıfa giden oğlumun ders notları 1 ya da 2. Öğretmeni sınıf tekrarı yapmasını öneriyor. Sınıf tekrarı çocuğumun psikolojisini bozmaz mı? H.F./Yalova
Sınıf tekrarı kararı sizin için elbette zor bir karar ama çocuğunuzun geleceği için bazen böyle zor kararlar almanız uygundur. Çocuğunuzun ders notlarının bu kadar düşük olmasının altındaki etkenleri mutlaka araştırın. Gerekirse uzman bir pedagogdan yardım alın.

PSİKOLOJİSİ BOZULUR
Eğer çocuğunuzun akademik becerilerindeki yetersizlik, üçüncü sınıfta kapanmayacak kadar fazla ise tekrarı önerebilirim. Çünkü çocuğunuz bir üst sınıfa başladığında başarısızlığı devam ederse psikolojisi daha çok bozulabilir. "Yapamıyorum, beceremiyorum" diye düşünen çocukta zamanla benlik algısı düşer. Bu da dolaylı olarak davranış ve kişilik sorunlarına neden olur. Bu nedenle önce bir uzmandan destek alarak sorunu tespit edin. Öğretmeniyle de tekrar konuşun. Eğer o da benimle aynı şeyleri söylüyorsa tekrarı düşünebilirsiniz. Çocuğunuza, bu sınıftaki bilgileri tam alamadığından önümüzdeki yıl zorlanabileceğini ve öğretmeniyle böyle bir karar aldığınızı söyleyebilirsiniz.

Okul seçiminde kriterler
Çocuğumu özel bir okula kaydettirmek istiyorum. Ona başarılı bir eğitim ortamı sağlamak için seçeceğim okulda ne tarz özellikler aramalıyım? K.L./Antalya
Ö nceliğinizin ne olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Okulun öğretim modeli mi, öğretmen yeterliliği mi ya da eve yakın oluşu mu sizin için önemli? Ücreti ve çocuğun sevmesi de önemli etkenler...

GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRIN
Bence öncelikle çocuğunuzu yollamayı düşündüğünüz okulun geçmişini araştırın. Kaç yıldır eğitim veriyor? Eğitim modeli ne? Klasik öğrenme, farklı öğrenme modelleri ile sosyal becerilere ne kadar önem veriyor? Hedef kitlesindeki öğrenci modeli ne? Okulun uzak oluşu çocuğun öğrenme becerisini etkileyebilir. Çok erken saatte kalkmak, 2-3 saatini yolda geçirmek zorunda kalan çocuk derse yorgun başlayabilir. En önemli kriterlerden biri de çocuğunuzun okuluna karşı olumlu duygular hissetmesidir. Seçeceğiniz okul için çocuğunuzla ayrıntılı bir biçimde konuşun ve onda heyecan uyandırmaya çalışın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA