Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Beş yaş yüzmek için ideal!

Altı aylık bebeğim ne zaman yüzmeye hazır hale gelir? Onu şimdiden denize sokmam sorun olur mu? Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz? M.K./İstanbul
Bebekler yüzmeye anne karnındayken başlar. Ancak elbetteki onun amniyosentez sıvısında yüzmesiyle, su yüzeyinde durması aynı anlama gelmez. Yüzme öğretmenleri, çocuğun üç yaş ve sonrası için yüzmeye başlamasını önerirler. Ama işin uzmanlarına göre en iyi zamanlama beş yaş civarıdır. Haliyle bence de üç yaş civarına suyu sevdirerek, beş yaş civarına da daha profesyonel çalışma ile yüzme öğretilmesinde fayda var. Çocuğun kendini boğulma riski karşısında koruyabilmesi için aklının erebilecek yaşta olması gerekir. Aksi takdirde çocuğun daha küçük yaşlarda suyla ilgili yaşayacağı olumsuz bir tecrübe ileriye yönelik travmatik bir duruma neden olabilir.

SUYA BERABER GİRİN!
İleriki yaşlarda yüzmeye karşı fobi geliştirebilir. Bu nedenle bebeğinizle beraber suya girmeniz ve onu olası tehlikelerden korumanız gerekir. Bebeğinizin korktuğunu hissettiğiniz an onu zorlamayın. Su içinde olası enfeksiyona yakalanmasına karşı dikkatli olun!

 GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ÖNEMLİ
Yeni bebeğim olacak. Evde bebeğimin güvenliği için ne tip önlemler almamı önerirsiniz? T.K./Ankara
Her şeyden önce prizlerinizi mutlaka kapaklı ya da çocuk güvenliği için özel hazırlanmış olanlardan tercih edin. Çünkü ayaklanan bebeğin en çok merak edeceği şeylerden biri deliklerin içinde ne olduğudur. Ayrıca pencerelerinin pencere kilitleriyle korunmasında da fayda var. Kablolarınız ortada ise olabildiğince kaldırın. Mobilyalarınızın sivri uçları var ise buralara yumuşak başlı koruma kitleri takabilirsiniz. Yürümeyi yeni yeni öğrenmeye başlayan çocuğunuz, sık sık düşeceği için bu sivri köşeler istenmeyen kazalara neden olabilir. Ocak, soba gibi ısınma araçlarının ortada olması durumunda da gerekli tedbirleri alabilirsiniz. Balkon kapılarınızın kilitli olmasına da mutlaka dikkat etmelisiniz.

İLAÇLARA DİKKAT!
Kırılacak eşyaların çocuğun uzanabileceği alanda olması da tehlikelidir. Tornavida, çatal, bıçak gibi keskin uçlu eşyaları ortada bırakmamaya dikkat edin. İlaçlarınızı da çocuğunuzun ulaşamayacağı alanlarda muhafaza etmeye başlayın. Elbetteki esas olan bir yaşındaki çocuğun güvenliğini tehdit eden durumları, ona öğretmek ve öğretirken de abartmamaktır. Bu alınacak en iyi önlemdir.

İLK YALAN YEDİ YAŞINDA SÖYLENİR
Bebeklerin de yalan söylediğini duydum. Bebekler yalan söyler mi? Yalanın yaşı var mı? D.S./Manisa
Aslında yetişkinin davranışını yönlendirmeyi öğrenen bebek yalan da söyler, kurnazlık da yapar. Bu sizin nasıl baktığınıza bağlı... Bir yaşındaki bebek yasaklanmış bir şeye ulaşmak için, sizin gözünüzü boyayıp o şeye ulaşabilir. Diyelim ki; vazodaki yapma çiçeğe dokunmamasını istediğiniz kızınız size topunu gösterip siz topla ilgilenirken çiçeği elleyebilir. Bence burada yalan söyleme değil, ama kurnazlık yapma sanki daha ağır basıyor. Ona ceza verdiğinizde size şirin görünerek cezadan kaçma yolları araması da yalan söyleme olarak değerlendirilebilir. Ancak bizim teorikte söylediğimiz ilk yalanlar yedi yaş civarları netleşir. Bu yedi yaş ve altı söylenen yalanlar; kurnazlıklardır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA