Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kedi sevgisi aşılayabilirsiniz

"Evde kedi besliyorum. 2 yaşındaki kızım bazen onu çok kıskanıyor, gidip kuyruğunu çekiyor. Sanıyorum kedim de onu kıskanıyor. Ne yapabilirim?" A.Ç./İstanbul
1-2 yaş bebekleri, ilginizi sürekli üzerlerinde isterler, hatta ilginizi çekmek adına enterasan yöntemlere başvurabilirler. Haliyle siz de kedinizle fazla ilgileniyor ya da ilginizi abartılı gösteriyorsanız, bu onun hoşuna gitmeyecektir. Tabii aynı şekilde kedinizin de...

USUL USUL YÖNLENDİRİN
Bu nedenle ikisine de birbirinin yanında çok fazla ilgi göstermeyin. Kedinizin beslenmesine, bakımına kızınızın da katılımını destekleyin. Kedileri içeren hikaye kitapları okuyun. Üzerinde kedi motifleri olan battaniyeler, örtüler alın. Yani kediyi sevmesi konusunda baskı yapmadan yönlendirmeye çalışın. Ayrıca kedinizin tüm aşılarının ve sağlık kontrollerinin yapıldığını varsayıyorum. Çünkü enfeksiyon riski taşımaması için gerekli tedbirleri almanız gerekiyor.

 SÜREKLİ "YE" DİYE ISRAR ETMEYİN
"5 yaşındaki kızım aşırı iştahsız. İştah şurupları da kullandım ama hiçbir işe yaramadı. Ne yapmamı önerirsiniz?" D.A./Muğla
Bu, annelerin en çok yakındığı konulardan biridir. Önce iştahsızlığının altında yatan bir problem olup olmadığını araştırmalısınız. Kronik bir bağırsak hastalığı ya da tiroid gibi bir problem olmadığı konusunda net olun. Diş çıkarıyor ya da solunum yollarıyla ilgili bir hastalık geçiriyor da olabilir. Ayrıca kızınızın boy ve kilo orantısına da dikkat edin. Genelde 5 yaşındaki kız çocuklarında 12-25 kilo aralığı normal kabul edilebilir. Eğer bu aralıkta olmasına rağmen kaygılıysanız, çocuğunuzdan yeme konusunda beklentiniz fazla olabilir.

ACIKMASINI BEKLEYİN
Beslenme konusunda, onun ihtiyaçlarını ve isteklerini de içeren bir program yapmalısınız. Israrcı yaklaşımlarınız sorunu daha da pekiştirir. Dolayısıyla ciddi anlamda sabır göstermeli, aceleci davranmamalısınız. Acıkmasını bekleyin. Acıkmadan abur cuburlarla beslemeyin. Olayı sorun değil, keyifli bir süreç olarak gösterin.

ANAOKUL ZAMANINI İYİ SEÇİN
"Oğlumu anaokuluna başlatmak istiyorum. Ama hazır olup olmadığı konusunda kaygılarım var. Sizce ne yapmalıyım?" Z.C./Balıkesir
Eğer evde yalnız olmaktan sıkıldığını, arkadaş istediğini ifade eden cümleler kurmaya başlarsa; bu, anaokulu zamanının geldiği konusunda ilk sinyaldir diyebilirim.

KISA ARA VERİLEBİLİR
Ancak öncelikle kendinize, "Derdini, isteğini öğretmenine anlatabilir mi? İfade sorunları yaşıyor mu?" diye sormalısınız. Çünkü orada yalnız olacak ve duygularını, isteklerini anlatabilmesi önemlidir. Yaşıtlarına göre ufak tefek mi, yoksa fazla iri mi? Diğer çocuklarla paylaşımcı oyun oynayabilir mi? Eğer sürekli yalnız olmayı tercih eden, sosyalliği zayıf bir çocuksa; bu, ileride başınızı ağrıtabilir. Böyle bir sorun varsa bir uzman kontrolünde anaokuluna başlaması daha doğru olur. Eğer çocuğunuz anaokuluna başladığında sürekli ağlar hale gelirse, onu zorlamak yerine, kısa süreli bir ara vermek ve daha sonrasında daha hazır olacağı zamanı kollamakta fayda vardır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA