Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Tuvalet eğitimini istemeli

33 aylık bir kızım var. Tuvalete alıştırmaya çalışıyorum. Aynı anda emziği de bıraktık. Emziğini köpeklerin aldığını söyledim. Doğru mu yaptım? N.M./İstanbul
Keşke tuvalete alıştırırken emziği bıraktırmasaydınız ama tuvalet eğitiminde esas olan, kızınızın bu değişime hazır olmasıdır. Tuvalet eğitimi sırasında, çocuk vücudundan bir parçanın gittiğini düşündüğü için hem korkar hem de kaygılanır. Bu nedenle mutlaka harekete geçmeden önce tuvalet eğitimine hazır olmalıdır.

ZAMAN ALABİLİR
Çocuk, tuvalet alışkanlığını kazanmak istediğine dair belirtiler gösteriyorsa uygun zaman gelmiş demektir. Bezden rahatsız olma, tuvalete gitmeye özenme ya da tuvaletini yaparken bir yerlere saklanma gibi belirtiler, çocuğun hazır olduğunu gösterir. Kızınız, hazır olmadığı halde sizin isteğinizle tuvalete alışmaya çalışıyorsa o zaman sonuç almanız uzun sürebilir.

KARARLI DAVRANIN
Emziğini köpeklerin aldığını söylemeniz ise güzel bir bahane. Çocukların bazı konularda krizleri tuttuğu zaman, ilgisini farklı şeylere çekmeye çalışın. Sizin kararlı olduğunuzu da görmeli. Eğer kararsız tutum sergiler, bir iki defalığına bile olsa emziği ağzına verirseniz, istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz.

HAYALİ BİR ARKADAŞI OLABİLİR
Altı yaşındaki oğlum, konuşurken söylediği cümleyi içinden sesli olarak tekrar ediyor. Bir senedir böyle davranıyor. Bu alışkanlık nereden kaynaklanıyor? G.L./İzmir
Çocuğunuzda görülen tekrarlama hali iki nedenden kaynaklanabilir. Bu alışkanlığını tesadüfen, oyun esnasında kazanmış, etrafın ilgisini çektiğini görünce de devam ettirip alışkanlığa dönüştürmüş olabilir.

RİTÜEL SEVİYORLAR
Ya da kendi kendine konuşarak, hayali bir oyun arkadaşı yaratmış olabilir. Onunla yaptığı içsel konuşmayı, sesli yapmak hoşuna gidiyor olabilir. Ancak bu sorunun bir yıldır devam etmesi, psikiyatrik değerlendirme gerektiğini de düşündürüyor. Obsesif tarzı takıntılı davranışlar, kişiyi rahatlatır. Özellikle çocuklar, ritüellerden çok hoşlanırlar. Bu nedenle de takıntılı davranış kazanmaya yetişkinlerden daha meyillidirler. Oğlunuzun davranışı, kontrol edilemez bir şekil aldıysa bir çocuk psikiyatrından görüş almanız gerektiğini düşünüyorum. Bu durumlarda bazen ilaç tedavisine kadar giden bir süreç izlenebiliyor.

ÇOCUK DEĞİL ANNELER BAĞIMLI
4.5 yaşında oğlum bana aşırı derecede bağlı ve babasıyla hiç anlaşamıyor. Tek çocuk ve sürekli benim kulağımla oynuyor. Sizce ne yapmalıyım? H.P./Edirne
Bağımlı çocuk yoktur, bağımlı ebeveyn vardır. Ebeveyn, çocuğunun özgürlük alanını da daraltıyorsa çocuk bağımlı olur. Her şeyini annesi ya da babası yaptığı için kişisel özgürlük alanı çok dardır.

ONU SERBEST BIRAKIN
Bu nedenle, önce oğlunuza rahatça hareket edebileceği ortamlar yaratın, ona özgür olma fırsatı verin. Sorumluluklarını kendi başına yapabilmesi konusunda serbest bırakın. Sürekli kucak kucağa dolaşmayın. Kızlar ne kadar babaya düşkünse erkek çocukları da anneye düşkündür. Bu konuda sizin tutumunuz, oğlunuzun babasıyla daha sonraki ilişkisini şekillendirecektir. Sürekli kulağınızla oynamasına gelince; size olan düşkünlüğünün bir işaretidir. Eğer siz bağımlılığını biraz azaltarak ona özgürlük alanı bırakırsanız; şu anki sıkıntılarınızın ciddi derecede azaldığını göreceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA