Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Konuşma zorluğunun farklı farklı nedenleri vardır

Üç yaşındaki oğlum her şeyi anlıyor ama düzgün şekilde konuşmuyor. Yiyeceklerin hepsine mama, insanların hepsine abi, abla diyor. Ne yapmalıyım? O.K./Muğla

Çocuğunuzda bir dil konuşma problemi olabilir. 'Alıcı dil' dediğimiz anlamaya dayalı birçok şeyi yorumluyor olabilir. Ancak; anladığını ifade edemiyosa, biz buna 'ifade edici dil sorunları' diyoruz.

TEMBELLİK OLABİLİR
Oğlunuzun etrafındaki şeyleri sınıflandırması, yiyeceklere mama ya da kişilere abi, abla demesi; olası bir anlamlandırma sorunu olabileceğini de gösteriyor. Çocuğunuzun; nesnelerin isimlerini aklında tutamaması ya da telaffuz ederken sorun yaşaması bir dil konuşma problemini düşündürüyor. Dolayısıyla çocuğunuzu özellikle bir konuşma terapistinin görmesinde fayda var. Konuşma organlarında tembellik ya da semantik dil bozukluğu olabilir. Eğer, görüşmeye gideceğiniz konuşma terapisti gerek görürse, oğlunuzu bir nöroloğa yönlendirecektir.

***
Okuldaki 'akran baskısı' çocuğun tavrını etkiler
Oğlum, sınıftaki tüm yaramaz çocukları kendine model alıyor. "Yapma" diyorum ama dinlemiyor. Onun doğru çocukları model alması için ne yapabilirim? R.T./Mersin

Çocuklar ilgi çekmeyi çok sever. 'Reklamın iyisi kötüsü yoktur' misali; onlar da ilgiyi, olumlu ya da olumsuz olmasına dikkat etmeden üzerlerine çekmek isterler. Özellikle okul çocuklarında gördüğümüz 'akran baskısı', çocuğun bu şekilde davranmasına neden olur. Bizim için basit görünse de, çocuklar dünyasının da bir adalet sistemi vardır. Sınıfın lideri diğer çocukların gözünde idoldür. Özellikle gerekli olgunluğa ulaşamamış, sosyal becerileri yaşına oranda gelişememiş çocuklar; sınıfın en dikkat çekici çocuklarını kendilerine model alır. Genelde sınıfta bu anlamda iki model vardır; ya sınıfın en başarılı çocuğu ya da en yaramaz çocuğu! İşte, aslında ince çizgi burasıdır.

SÜREKLİ ELEŞTİRMEYİN
Oğlunuz en başarılı çocuğu model alıyorsa, mükemmeliyetçi ve hırslı bir çocuk yetiştiriyorsunuz demektir. Eğer yaramaz çocukları örnek alıyorsa kendini başarılı hissetmiyor ve diğer model onun için zor geliyordur. Çocuğunuzu izleyin. Özgüveninin desteklenmesi ihtiyacı duymakta olabilir. Sürekli eleştirmeyin, kıyaslamayın.
***
Ekstra başarı için onun ihtiyacına göre ders aldırın

Üçüncü sınıfta okuyan kızımı, okulun etüdüne mi göndermeliyim, yoksa eve gelecek bir öğretmenle mi anlaşayım? Hangisi başarısını artırır? Ö.T./Trabzon

Eğer çocuğunuz sosyal ortamda öğrenmeyi seviyorsa etüt; sevmiyorsa bire bir destek onun başarısını artıracaktır.

ÖĞRETMENİNE SORUN
Çocuğunuzda dikkat dağınıklığı ya da buna bağlı bir öğrenme güçlüğü var ise bire bir ders daha etkilidir. Ya da arkadaş canlısı bir çocuğunuz var ise arkadaşlarıyla öğrenmek onun için daha etkili olacaktır. Aslında önemli olan sizin çocuğunuzun ihtiyaçlarını, öğrenme sitilini ve genel akademik becerilerini dikkate alarak takip etmeniz ve buna göre değerlendirmenizdir. Çocuğun ihtiyaçlarını, sizin ve öğretmeninin gözlemlerine dayalı olarak belirlerseniz bu soruya uygun cevabı da bulmuş olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA