Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Ödevini yapmayan çocuğa sorumluluk kazandırın

Dersler zorlaştıkça yedi yaşındaki kızım ödevlerinden uzaklaşıyor. Okula gitmemek için bahaneler üretmeye başlıyor. Çocuğuma dersleri nasıl sevdirebilirim? A.B./Ankara
Ödevler; maalesef ailelerin en çok sıkıntı yaşadığı konudur ama bu sorunun birkaç günde çözülmesi de pek mümkün değildir. Çocuk eğitimi; uzun, istikrar gerektiren ve sabır isteyen bir iştir. Eğer çocuğunuz, bu yaşa kadar karşılaştığı zorluklardan hep birileri tarafından kurtarıldı ve sorumluluk sahibi olmayı öğrenemediyse; dersleri zorlaştıkça ödevlerinden kaçış yollarını artıracaktır.

SORUMLULUK ALMALI
Çocuğun bu kendini savunma mekanizmasını saf dışı bırakmak için ufak adımlarla sorumluluk olgusunu kazandırmaya çalışın. Çocuğunuzun kendisiyle barışık olmasını sağlayacak yollar geliştirin. Yeteneklerini fark etmesine ve geliştirmesine fırsat verin. Onu olduğu gibi sevin ve başka çocuklarla kıyaslamayın.

MÜDAHALE ETMEYİN
Ödevlerini yapmadığı için çok eleştirmeyin ya da aşırı derecede rahat bırakmayın ve kızınızı programlı çalışmaya teşvik edin. Siz de programlı olarak ona model olun. Öğretmeni ile sürekli irtibatta olun. Çalışmalarını izleyin ama müdahale etmeyin. Problemlerle baş edebilme becerisini geliştirecek yönlendirmeler yapın. Eğer maddi imkanınız uygunsa ödevlerini birlikte yapacağı bir abi ya da abla bulun.

KABIZLIĞI ÇOK DİLLENDİRMEYİN
Üç yaşındaki kızım kabızlık çekiyor. Dışkısını yaparken kanaması oluyor. Tuvalete gitmeye korkuyor. Onu bir türlü ikna edemiyorum. Ne yapmalıyım? L.T./Eskişehir
Yaşadığınız maalesef çok zor bir duruma işaret ediyor. Çocuk anlamlandıramadığı bu acı karşısında, kaçışı uygun bulur. Ancak bu sefer de sorun öyle derinleşir ki; yapmadıkça kabızlık artar ve fizyolojik sıkıntılara neden olur.

KREM KULLANIN
Eğer bu konu, aile içinde sürekli konuşulan bir sorun halini aldıysa iyice çözülemez duruma gelir. Her şeyden önce bu konuyu kızınızın yanında konuşmayın ve günlük bir durum gibi gösterin. Onun rahat ve keyifli olduğu durumları kollayın; tuvalet konusunu sadece o zamanlarda açın. Tuvalete gitme konusunda gereksiz ödül vaatleri ile çocuğu sıkmayın. Kabızlığın etkilerini azaltmak için yumuşatıcı, rahatlatıcı krem ve ilaçlar kullanın. Başarılı olduğu zamanları övün ama abartmayın. Çabalarınıza rağmen sorun devam ediyorsa uzman desteği alın.

BAZILARI YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR
Oğlum, karton kutularla yeni şeyler üretmek derdinde. Derslerle hiç alakası yok. Onun hem ders çalışmasını, hem de yaratıcılığını nasıl desteklerim? O.l./Konya
Aslında işiniz hem zor, hem kolay. Zor; yaratıcılığı yüksek olan bir çocuğu rutin ders sistemine nasıl alıştıracaksınız? Kolay; kapasitesi olan çocuğu doğru işleyebilirseniz her derse adapte edebilirsiniz.

SİSTEMİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Dersleri onun için cazip hale getirmeye çalışın. Çocuğunuz belli ki yaşayarak, tecrübe ederek öğrenmeyi seviyor. Evde biraz şartlarınızı zorlayın ve ders çalıştırma düzeninizi, biraz daha yaşayarak öğrenme temelli bir sisteme çevirin. Öğretmeni ile irtibatta olup onun baskın becerilerine yönelik çalışmaları geliştirin. Mutlaka sosyal becerilerine ağırlık verip bu yönünü geliştirmeye çalışın. Paylaşma, rekabetle baş edebilme, problem çözme becerisi, sorumluluk alma gibi konularda oğlunuzu gayretlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA