Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Bağımlı olan çocuklar değil!

4 yaşındaki oğlum bir dakika bile yanımdan ayrılmak istemiyor. Yuvaya başlatacağım ama onu nasıl alıştıracağım diye kara kara düşünüyorum. Ne yapmalıyım? S.K./Adana

Öncelikle siz çocuğunuzdan ayrılmayı öğreneceksiniz. Unutmayın ki; bağımlı çocuk yoktur, bağımlı ebeveyn vardır! Siz bağımlılığınızı kesmediğiniz sürece bu sorun kısır döngü şeklinde büyür.

KENDİ BAŞINA OYNASIN
Çocuğunuzun özgüvenini artıracak yaklaşımlarda bulunun. "Yapabileceğine inanıyorum, ben sana güveniyorum" gibi kendini iyi hissetmesini sağlayacak cümleler kurun. Kendi başına oyun oynama becerisini geliştirmeye çalışın ve odasını kullanmasını sağlayın. Odasını kullanmak, çocukta aitlik duygusunu geliştirirken benlik algısını da güçlendirecektir. Oğlunuza yaşına uygun yapbozlar alın ve kendi başına tamamlamasını isteyin. Net, güvenilir ve iletişime açık olmaya özen gösterin. Bunları başaramadığınız takdirde mutlaka bir uzman desteği almalısınız.


***
Ayıplamak merakını artıracaktır

Üç yaşındaki kızımda cinselliğe yönelik büyük bir merak başladı. Bazen onu cinsel organıyla oynarken yakalıyorum. Üç yaşındaki çocuk cinsellikten ne anlar? O.T./Çanakkale

Cinselliği dönem olarak değil, yaşam boyunca süren gelişim içinde değerlendirmek gerekir. Çocuklardaki en hassas duyu, dokunma duyusudur. Cinsellikle ilk tanışma da kendi bedenine yönelik olur. Altını değiştirirken ya da banyo yaparken eliyle vücudunu elleyerek, cinselliği anlamaya çalışır. Üç yaş itibariyle cinsiyetle ilgili farkındalık ve mastürbasyon başlar. Ancak, çocuğun algıladığı cinsellikle bizim algıladığımız cinsellik duygusu aynı değildir. Mahremiyet algısı ve ayıplama gibi tutumlar çocuktaki merakı iyice artırır. Bu dönemde çocuğun seksle ilgili soruları dinlenmeli ve ayıplanmamalıdır.
***
Hafızasını oyunla güçlendirin

Yedi yaşındaki kızım öğrendiklerini çok çabuk unutuyor. Dikkatini toplaması ve hafızasını daha iyi kullanması ve bildiklerini unutmaması için neler yapabiliriz? E.Y./Manisa

Hafıza, dolaylı olarak dikkatle ilgilidir. Dikkati iyi olanın hafızası iyidir, dikkati zayıf olanın hafızası zayıftır. Hafızada en önemli şey 'fotografik hafıza' dediğimiz görsel hafızadır. Bu alanı geliştirmek için bir resmi çocuğunuza 3-4 dakika gösterin ve daha sonra kapatın. Resmin detayları hakkında sorular sorun. İşitsel hafızasını güçlendirmek için de 5-6 kelimeden oluşan cümleler kurun ve sizin gibi tekrarlamasını isteyin. Bu tarz oyunlar, hafızasının gelişmesini sağlayacaktır. Sorun okulda başarısızlığa neden oluyorsa uzman görüşü almanız da gerekebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA