Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kahramanlar ile özdeşleşir

Oğlum sürekli şiddet içerikli çizgi film izliyor ve oyun CD'leri ile oynuyor. Onun genel gelişimini bu durum nasıl etkiler? Çocuğumu nasıl yönlendirebilirim? E.A./Muğla
Mekanik dünyanın bize ve çocuklara getirdiği birçok imkan var; özelliklede çocuklar için... 3 boyutlu oyunlar, hayali karakterler, çizgi film kahramanları gibi. Bunlar, çocuğu 3-7 yaş arası fazlasıyla etkiler.

45 DAKİKA İZLETİN
Özellikle 2-4 yaş aralığı, çizgi film kahramanlarıyla özdeşleşilen çağlardır. Bu yaş aralığında çok fazla televizyon; özellikle şiddet, aksiyon ve aşırı hareketli çizgi film kahramanları çocuk tarafından çabuk benimsenir. Bu durum kontrol edilmezse tehlikeli boyutlara gelebilir. Öte yandan 6-7 yaşlarından sonra oynamaya başladıkları şiddet içerikli oyun CD'leri de çocuklarda bağımlılık yaratır. 2-3 saati aşkın kullanımlarda, çocuklar için tehlikeli bir bağımlılığa dönüşebilir. Hatta bazı çocuklarda fobik durumlar da görülür. Bu tarz durumlarda en sağlıklısı en fazla 45 dakika oynamak ya da izletmektir.

'SEN' DİLİ DEĞİL 'BEN' DİLİ KULLANIN
Kızım "Bugün okulda neler yaptın?" diye sorduğumda kıyamet kopuyor ve cevaplamayacağını söyleyerek kaçıyor. Ondan, gününün nasıl geçtiğini ne şekilde öğrenirim? S.K./Adana
"Bugün okulda ne yaptın?" sorusu çok fazla detayı içerir. Çocuğun tepki göstermesinin nedeni özeli olan konuların açılmamasını istemesi olabilir. Böyle durumlarda sadece; "Hoş geldin. Biraz dinlen istersen" diyerek yapacağınız konuşma onu rahatlatacaktır. Genel ruh durumunu, beden dilini iyi okuyun. "Sinirlisin, belli ki arkadaşlarından biri seni kızdırmış" gibi bir konuşma ile tepkisini anlamaya çalışın. Ayrıca konuşmayı 'sen' dili ile değil 'ben' dili kullanarak sürdürün. Sizi duymazdan gelir ve cevaplamazsa üzerine gitmeyin, uygun anı kollayın. Eğer gün içinde önemli bir şey olduysa mutlaka paylaşacaktır.

ÇOCUK TATLI SERT OTORİTEYİ SEVER
Yeni evlendim. Anne olmaya hazır olup olmadığım konusunda kararsız kaldım. Bu konuda kendimi nasıl geliştirebilirim? İyi bir anne olmak için nasıl şartlar gerekir? A.Ş./Samsun
Anne olmak için bence şarta gerek yok. Bana göre her kadında mutlaka annelik duygusu vardır. Esas olan onu doğru şekilde açığa çıkarmaktır. Bu soruya şöyle bakabiliriz: "Bir çocuk nasıl anne ister?" Bu sorunun cevabı belki de sorunuzun cevabı olacaktır. Bir çocuk her şeyden önce anne sevgisi, güveni ve bağlılığı ister. Sevildiğini hissetmek ister. Otoriteyi severler ama tatlı sert olanı. Sizinle konuştuğunda gözlerine bakılmasını ve sözlerine değer verilmesini ister. Ebeveyn eğitim kitapları, CD'ler, seminerler ve programlar da kendinizi eğitmeniz için yeterli olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA