Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Kızım yemeğini yemiyor

Kızım yemeğini yemiyor, döve döve zorla yediriyorum ama hâlâ direniyor. Ne yapmalıyım? Y.V./Niğde
Dövmek çözüm olsaydı; çocuk eğitiminde her şeyi kısa sürede çözerdik, çocuk sorunu diye bir şey kalmazdı. Ayrıca çocuğunuza şiddet uygulayarak hem ona kötü bir model oluyorsunuz, hem de gelişiminde tamir edilmez yaralar açıyorsunuz.

TABAKLA KOŞMAYIN!
Tecrübelerime dayanarak şunu diyebilirim ki; şiddet gören çocuğun IQ düzeyi düşer, gelişiminde aksaklıklar olur. Öfke kontrolü sorunu yaşıyorsanız, tedavi olun. Her çocuk yemek konusunda inatçı olur. Etrafı keşfetmek, yeni şeyler öğrenmek varken; yemek yemeyi vakit kaybı olarak görür. Bu durumu bir de oyuna çevirmişse, durum kısır bir döngüye döner. Ağzında lokmaları tutması tamamen size ve yemeğe tepkidir. Acıkmasını sağlayın ve abur cuburdan onu uzak tutun. Yemek saatlerinize sadık kalın. Yemek tabağıyla peşinde dolaşmayın. 15-20 gün bu şekilde tutarlı davransanız, farkı zaten göreceksiniz.

KALABALIK SINIF KÖTÜ ETKİLER Mİ?
Bu yıl sınıf mevcutlarının çok fazla olacağı söyleniyor. Bu durum çocukların eğitimini kötü etkilemez mi? A.F/Manisa
Bu yılki yeni sistem uygulanması; hem eğitimcileri, hem aileleri, hem de çocukları yoracak gibi gözüküyor. Evet, 4+4+4 sisteminde yaş sınırının düşmesi nedeniyle, sınıf mevcutlarının artacağı söyleniyor. Elbetteki sınıf mevcudunun fazla olması derslerin verimini ve kalitesini de etkileyecektir. Gerekli fiziksel düzenlemeler yapılana kadar bu sorun sürecek gibi görünüyor. Çocuğun bu durumdan en az etkilenmesi için mutlaka dinleme becerisini geliştirmeye çalışın. Onunla dinleme becerisini artıracak oyunlar oynayın. Ona okulda öğretmenini dinlemesi ve kurallara uyması konusunda da telkinler verin. Bu arada işitme ve görme testini de mutlaka yaptırın.

DENVER TESTİ NEDİR?
Çocuğumun 4+4+4 sistemine uygun olmadığını düşünüyorum. Doktor Denver Testi istedi. Bu nasıl bir test? M.F./Bolu
Denver Testi, 0-6 yaş çocuğunun; kişisel, sosyal, ince motor, kaba motor ve dil becerilerini ölçen kaba bir değerlendirmedir. Çocuğun yaşı gereği sahip olması gereken mevcut becerilere sahip olup olmadığını belirler. Özellikle 30 dakika gibi kısa sürede uygulanıyor olması talebi artırıyor. Çocuk psikiyatrları ve nörologlar genelde gelişim geriliği olduğunu düşündükleri çocuklardan bu testi isterler. Devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon ve rehberlik araştırma merkezlerinde bu testi yaptırabilirsiniz. Yapan kişinin mutlaka uygulayabilir ehliyetinin olması gerektiğini unutmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA