Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Ona tuhaf sorular sorun

Otistik oğlum tüm renkleri ve şekilleri biliyor ama olaylar hakkında muhakeme yapamıyor. Onun bu becerisini nasıl geliştiririm? F.B./İstanbul

Muhakeme, zekanın en önemli unsurudur çünkü kişinin olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurmasını sağlar. Özellikle otizmde öğrenilen bilgiler eğer genel ortamlarda kullanılmazsa; bu bilgi sadece ezber olur.

'Neden?' ve 'na sıl?'
Öncelikle çocuğunuza 'Neden?' ve 'Nasıl?' sorularını içeren yüzlerce soru çıkarın. "Neden yağmurda şemsiye kullanırız?", "Neden soğuk havada bere takarız?", "Neden bir yerimiz kanadığında yara bandı yapıştırırız?" gibi... Ondan bu soruları yanıtlamasını isteyin. Ona bazen de "Kulaklarımız avuç içinde olsaydı nasıl olurdu?" gibi tuhaf sorular da sorun. Bu tuhaf sorular farklı düşünmesini destekleyecektir. Bir hikayedeki karakterleri resmedip ondan aralarındaki ilişkiyi kurmasını da isteyebilirsiniz. Okumayazma biliyorsa, okuduğu parça ile ilgili sorular da sorabilirsiniz.

***

Oğlumun sinek fobisi var

Oğlum sineklerden korkuyor. Onun bu korkusundan kurtulmasını nasıl sağlayabilirim? M.A./Manisa

Korkunun temel nedeni; bilinmeyene karşı tepkidir. Etrafta sinekten korkan biri varsa da çocuğun bunu genelleme ihtimali yüksek. Ben özellikle çocuklarda korkuyu aşma yöntemi olarak; üzerine gitme tekniğini kullanırım. Mesela ona sineklerle ilgili kitaplar alın. TV'de sinekleri konu alan bir belgesel izlettirin. Ona hayvanat bahçesindeki uçan hayvanları gösterin. Ondan, hava alan kavanozun içinde getirdiğiniz sineğe, kavanozun dışından parmağıyla dokunmasını isteyin. Zamanla korkusu geçecektir.

***
Agresif çocuk diş gıcırdatır

9 yaşındaki kızım uykusunda dişlerini gıcırdatıyor. Diş hekimimiz dişlerinde problemler olduğunu söyledi. Bu sorunu azaltacak bir teknik var mı? R.N./Bolu

Diş gıcırdatmanın birçok nedeni vardır. Kulak-burunboğaz problemleri, alerjik durumlar ve bağırsak parazitleri; bu sorunun sık görülmesine neden olur. Eğer fizyolojik bir sorun yoksa, problem psikolojiktir. Genelde hareketli ve agresif karaktere sahip olan çocuklarda da diş gıcırdatması sık görülür. Bu nedenle çocuğunuzdan; yatağına girmeden önce, o gün yaşadığı sorunları olabildiğince dile getirmesini sağlayın. Ancak bu konuda kesinlikle zorlayıcı olmayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA