Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Zekasını sürekli övmeyin!

Kızımın IQ'su 140 çıktı. Onun eğitiminde nelere dikkat etmem gerekiyor; özel eğitim mi almalı? Beni bu konuda bilgilendirir misiniz? D.R./Manisa
Zeka testleri; başlı başına yeterli sonuç vermez. Yetenek, akademik bilgi ve yaratıcılık; zekanın olmazsa olmaz üç unsurudur. Bu nedenle çocuğunuzun zekasını bu üç unsurla birlikte değerlendirmenizi öneririm.

SIR ADAN HİSSETSİN
Üstün zekalılara yönelik eğitim; Milli Eğitim Bakanlığı'nın son zamanlarda üzerinde durduğu konulardan biri. Üstün zekalılar için son iki-üç yıldır özel okullar açılıyor. Ancak bu okullar da şimdilik soru işaretleriyle dolu. Benim size önerim; çocuğunuzun yeteneğini ve yaratıcılığını da sorgulatın. Eğer bunlardan da geçerli puanı alıyorsa, ilgi alanlarını geliştirmesi ve üst limitlerde zorlanması konusunda ona fırsatlar yaratın. Kendi tercihlerinize değil, onun tercihlerine değer verin. Kesinlikle sürekli zekasını övmeyin ve ona sıradan biri olduğunu hissettirin.

EVDE ÖZEL EĞİTİM YARARLI MI?
Çocuğum özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim alıyor. Evde eğitim alsa olmaz mı? P.L./İzmir
Özel eğitimde esas olan; bütünselliktir. Yani çocuğunuzun haftada iki seans bireysel eğitim alması sonucunda mucizeler beklemeyin. Esas olan; sizin o iki seansı, yedi gün 24 saate nasıl yansıttığınız ve devam ettirdiğinizdir. Bu nedenle, evde özel eğitim aldırmanızda bir sakınca yok. Ancak yine unutmamanız gereken; özel eğitim veren kişi evden gittikten sonra da bunu devam ettirmeniz. Öğrenmede esas tekrara bağlıdır çünkü bu şekilde beyindeki iki bölge arasındaki yol kuvvetlenir. Yapılan tüm araştırmalar ve tecrübelerim de; yoğunlaştırılmış özel eğitimin kesinlikle faydalı olduğunu göstermektedir.

2.5 YAŞINDA İKİNCİ DİL EĞİTİMİ
Kızım şu anda 2.5 yaşında. İkinci bir dil öğrenmesini istiyorum; başlatsam kafası karışır mı? G.L./Bolu
İlk sormam gereken; çocuğunuzun dil becerisi iyi mi yani sürekli konuşan, bıcır bıcır bir çocuk mu? Eğer ana dilini iyi konuşuyorsa,en az iki-üç kelimelik cümleler kuruyorsa, dediğinizi anlıyor ve yapıyorsa; kesinlikle düşünmeyin, hemen başlatın. Ancak çocuğunuzda konuşma sorunu veya gecikmesi varsa, uygun olmayabilir. Biraz beklemenizi öneririm. 7 yaşına kadar çocuğunuza ne yatırım yaparsanız; bunun meyvalarını 20'li yaşlarda alırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA