Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Eğitimde olmazsa olmaz beş şey

İlkokulagiden bir kızım var. Çocuk eğitiminde özellikle dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? P.Y./Adana
Çocuk eğitimi çok zor ama bir o kadar da keyifli bir süreçtir. Anne-babalarla görüşürken; onların "Ben çocuğuma hiç kızmam" ya da "Ona hiç ceza vermem" gibi cümlelerini pek inandırıcı bulmuyorum. Çünkü her şeyden önce bu durum, insanlığın doğasına aykırı. Kızmadan, eleştirmeden süper anne-baba olmak gerçekten neredeyse imkansız. Aşağıda sıralayacağım ve "Çocuk eğitiminde olmazsa olmaz" dediğim beş şeyi minimal düzeyde yapmak ve tabii mümkün olduğu kadar hiç yapmamak gerekiyor. İşte kaçınmanız gerekenler:
1. Tokat atmak.
2. Çocuğu herkesin önünde utandırmak.
3. Ona sürekli bağırmak ve hakaret etmek.
4. Çocuğu aşağılamak ve küçümsemek
5. Çocuğunuzun seviyesinde konuşmamak; olduğundan daha büyükmüş gibi konuşmak ve her sözünüzü anlamasını beklemek...

ÇARPRAZ HAREKETLER YAPTIRIN
Çocuğunbeyin gelişimini kuvvetlendirecek bitakım egzersizlerin olduğu doğru mu? A.B./İstanbul
Çocukların gelişiminde olmazsa olmaz ilk şey; spordur. Spor; iç disiplin, otokontrol ve enerjiyi doğru kullanması açısından ona yarar sağlar. Bu nedenle 3-4 yaşlarından itibaren çocuğunuzun, yeteneğine uygun bir spor dalında uzmanlaşmasını sağlayın. Beyin gelişiminde; sağ ve sol lobun dengeli şekilde çalışması gerekir. Sağ ve sol lobu çalıştıracak hareketler, tüm beynin gelişimini hızlandırır. Ona sağ elle sol bacağa dokunma, sol elle sağ kulağı tutma gibi çarpraz hareketler yaptırmak yararlıdır. Sağ elle çatal tutan çocuğa, çatalı sol elle tutturmak da beyninin gelişimini hızlandırır.

ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR
6 yaşında üstün zekalı bir kızım var. Sizce onu ne tarz bir okula kayıt ettirmeliyim? G.L./Bolu
Üstün zekalılık oldukça karışık bir konu. Özellikle son iki yıldır özel okullarda üstün zekalılar sınıfı açılıyor, onlara özel programlar hazırlanyor. Oysa ben hem bir uzman, hem de bir anne olarak; doğal ortamda eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer maddi gücünüz varsa, özel okul seçebilirsiniz. Ancak ben olsam; devlet okuluna yollar ve ek desteklerle, günlük yaşamdan koparmadan doğal bir gelişim süreci yaşamasını sağlarım. Sizi anlayacak bir öğretmen bulabilirseniz, hiç tereddüt etmeden devlet okuluna gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA