Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuğum uyurgezer!

Çocuğum gecenin bir vakti evde uykulu şekilde dolaşıyor. Ne yapmamı önerirsiniz? A.R./Bursa
Uyku sorunları ebeveynlerin en sık ve en çok yaşadıkları sorunlardan biridir. Kalıtsal bir sorun olan uyurgezerlik de bunlardan biridir. Aileden en az birinin halen ya da çocukluğunda uyurgezerlik sorunu yaşadığı gözlenmektedir.

NE YAPTIĞINI BİLMEZ
Çocuk, gecenin bir vakti kalkar, bilinçsizce ortalıkta dolaşır ve konuşur. Ne yaptığını bilmez. Sabah kalktığında da hiçbir şey hatırlamaz. Bu durum haftada bir görülebileceği gibi, üç-dört gece de görülebilir. Yürüme esnasında diş gıcırdatma da görülebilir. Bu konuda çocuk uyarılmamalı ve cezalandırılmamalıdır. Stresli durumları konuşulmalı ve olabildiğince uyumadan önce konuşarak çözmesi sağlanmalıdır. Gece güvenlik önlemleri de alınmalıdır. Kapının ya da pencerenin açık olmaması ve etrafta ona zarar verecek eşyaların kaldırılması gerekir. Gece ayakta görüldüğünde panik yapılmamalı ve sakince yatağına götürülmelidir.

TATİLDE NASIL BESLENMELİ?
Tatile çıktığımızda çocuğumun beslenmesinde nelere dikkat etmeliyim? A.N./Manisa
Özellikle tatil köylerinde ya da otellerdeki açık büfe kültürü, ebeveynlerin bize bu sorularla gelmesine neden oluyor. Çok fazla çeşit, yapay ya da suni gıdalar ve renklendirici içerikli gıdalar çocuklara cazip gelebilir. Çocuklar en çok dondurmaya bayılır ve sürekli yemek ister. Öncelikle bunun için bir ölçü belirleyin. Günde iki dondurmadan fazlasına izin vermeyin. Sütlü tatlılar yedirmeye çalışın. Ayrıca kavun, karpuz, kiraz gibi meyveleri tercih edin. Ağır ve yağlı gıdalar yerine hafif ve doyurucu gıdaları seçin. Sürekli elinizde tabakla peşinde koşturmayın. Susuz kalmamasına dikkat edin.

İKİNCİ ÇOCUK OLMAK...
Genelde ikinci çocuk olmak daha zordur deniyor. Gerçekten böyle mi? O.K./İstanbul
İkinci çocuk olmak zordur çünkü rekabet hissi daha fazladır. Önündeki birinci çocuk, onun için modeldir ve ondan daha iyi olmak ister. Bu nedenle de genelde rekabetçi kişilikler ikinci çocuklardan çıkar. Ayrıca anne baba, birinci çocuğun kıskanmaması için ona daha az ilgi göstermek zorunda kalır. Zoraki bir tercihtir bu. İkinci çocuk birinci çocuğun yanında sevilmez, övülmez, öne çıkarılmaz. Bu nedenle de ikinci çocuk ilgi çekmek için önündeki rakibi baz alır. Ancak 'ikinci çocuk, mutlaka rekabetçi olacak' gibi bir sonuç da çıkarmamak gerekli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA