Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Ölüm çocuğa nasıl anlatılmalı?

10 yaşındaki yeğenim ailesiyle tatile giderken arabaları kaza yaptı. Annesini ve babasını kaybetti ama hâlâ haberi yok. Ne yapmamızı önerirsiniz? H.L./İzmir

Gerçekten zor bir durum; hem çocuk için, hem de bunu anlatacak kişi için. Ölüm kavramı oldukça soyut ve anlatılması çok güç bir durumdur.

YASINI YAŞASIN
Çocuklar ölüm kavramını, yaşlarına uygun olarak farklı şekillerde yorumlar. Yeğeniniz okul çağında olduğu için ölüm ve kaybetmek kelimelerini eşleştirebilir. İlk etapta çocuğa anne ve babasının bir kaza geçirdiğini ve hastanede yoğun bakımda olduklarını söyleyin. Bir süre sonra ağlamadan, feryat figan etmeden, tüm uğraşlara rağmen kurtulamadıklarını anlatın. Bu esnada çocuk ağlayabilir, feryat edebilir; kendine zarar vermediği sürece acısına engel olmayın. Yasını yaşarsa yükü azalır. Daha sonrasında cenazeye katılmak isteyip istemediğini sorun. Eğer isterse, mani olmayın.

Makaton tekniği nedir?

Oğlumda konuşma zorluğu var. Makaton tekniği adında bir yöntem duydum; yararlı olur mu? M.L./Kars

Makaton tekniği daha çok konuşma sorunu yaşayan çocuklarda kullanılan bir terapi şeklidir. İşaret dili ile seslerin eşleştirildiği ve zamanla işaretin yerini seslerin, kelimelerin aldığı bir metottur. Örneğin çocuğa 'Top' derken elimizi top şeklinde tutmak, 'Telefon' derken elimizi kulağımıza götürerek 'Alo' demek; söylediğimiz şeyi işaretle göstermektedir. A tipik otizm, gelişim geriliği, konuşma gecikmesi, yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocuklar ve zihinsel engeli olan çocuklarda çok rahatlıkla kullanılabilir. Dil gelişimlerinin desteklenmesi için önerilecek bir yöntemdir.

Konuşma terapisti kimdir?

Doktor konuşamayan çocuğuma 'Dil konuşma terapisti' önerdi. Konuşma terapisti kimdir? N.H./İzmit

Dil konuşma terapistliği özellikle son iki-üç yıldır oldukça popülaritesi olan bir meslektir. Özellikle Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Dil Konuşma Eğitim ve Araştırma Merkezi olarak kurulmuş, sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlanmış bir bölüm. Bu anabilim dalından mezun olan, yüksek lisansını ya da doktorasını yapan kişiye konuşma terapisti denir. Şu an Türkiye'de tek bir üniversitede olup sınırlı sayıda uzman mezun etmektedir. Konuşma terapistleri ayrıca; Alzheimer, kekemelik, beyin travması geçiren kişilere de eğitim verirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA