Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

İyi bir anaokulu nasıl olmalı?

Oğlum için bakmadığım anaokulu kalmadı. İyi bir anaokulu nasıl olmalıdır? G.M./Balıkesir
Anaokulu seçimi oldukça hassas ve dikkat isteyen bir süreçtir. Elbetteki biz uzmanların da olmazsa olmaz birtakım kriterlerimiz var. Ancak son cümle, ebeveynin içinden gelen ses olmalıdır.

OKUL GÜVENLİ Mİ?
Yine de şu soruların cevapları çok önemli: Güvenliği iyi sağlanmış mı? Sağlıklı bir beslenme programları var mı? Sürekli karbonhidrata mı ağırlık veriyorlar, yoksa protein ve diğer vitaminleri dengeleyen bir yemek mönüleri mi var? Uyku saatleri neye göre ayarlanıyor? Çocuğunuzun uyku saati programa uymuyorsa, nasıl bir düzenleme yapıyorlar? Çocuğunuz hakkında istediğiniz zaman bilgi alabiliyor musunuz? Eğitim programları, sadece akademik becerilere göre mi, yoksa sadece sosyal gelişimini destekler şekilde mi hazırlanmış? Bu soruların cevapları sizi tatmin etse de, içinizden "Bu okul çocuğuma uygun değil" diyorsanız, farklı bir okul bulun.

DOWN SENDROMLULARIN EĞİTİMİ
5 yaşında Down sendromlu bir kızım var. Okula kaydettirmek istiyoruz. Ne önerirsiniz? H.L./İzmir
Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların, küçük yaştan itibaren kendi yaşıtlarının olduğu ortamlarda eğitim alması, gelişimleri bakımından çok önemli. Eğer çocuğunuz bu yaşına kadar anaokullarında kendi yaşıtlarıyla beraber eğitim almışsa; kendi yaş grubuyla birinci sınıfa başlaması daha uygun olur. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kaynaştırma öğrencilerine yönelik yayınlamış olduğu yönergede; özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara devlet anaokulunda iki yıl eğitim görme hakkı veriliyor. Dolayısıyla bence bu hakkınızı kullanın ve kızınız, evinize yakın bir devlet anaokulunda iki yıl eğitim alsın.

GELİŞİM GERİLİĞİ İÇİN NE YAPILMALI?
20 aylık prematüre bebeğimde sekiz aylık gelişim geriliği varmış. Bu büyük bir sorun mu? R.B./Manisa
Prematüre bebeklerde; göze batmayacak zihinsel ve bedensel gecikmeler hoş karşılanabilir. Ancak hedef kısa sürede bu gecikmeleri toparlamak olmalıdır. Sizin bahsettiğiniz gecikme ise bana fazla geldi. Çünkü biz iki-üç aylık gelişim geriliklerini sıkıntı yapmıyoruz ama fazlası bir sorunun habercisi olabilir. Dolayısıyla mutlaka bir çocuk gelişim uzmanından destek almalısınız. Gelişim testlerinin ardından hangi alanlarda gecikme olduğu saptanıp bir eğitim programı oluşturulmalı. Altı ay içinde bu sekiz aylık eksikliğin yüzde 70'ini kapatmalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA