Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Tatilde de ödev saati olmalı

Önümüzdeki hafta okullar yarıyıl tatiline giriyor. 8 yaşındaki oğlumun verimli ve eğlenceli bir 15 gün geçirmesi için neler yapmamı önerirsiniz? G.M./Ankara
Yarıyıl tatili; sadece çocuklar için değil, ebeveynler için de derin bir nefes alıp dinlenme molasıdır. Eylül'den beri yaşanan yoğun maratona 15 günlük bir ara vermek, genel bir rehavete de neden olabilir. Bu nedenle şimdiden kendinize ve çocuğunuza bu tatilin çabuk geçeceğini kabul ettirmeniz gerekir.

RUTİNLERE DEVAM
Bu süreçte hayatınız mutlaka planlı olmalı. Ödev saati, yatış saati ve kitap okuma gibi rutinler aynen devam etmeli. Çocuğun tatilde de bunları yapması okula başladığı ilk haftanın kolay geçmesini sağlar. Tatile gidecek olsanız bile çocuğunuza, sorumluluklarını hatırlatacak ufak egzersizler yaptırın. Öğretmenlerin verdiği sömestir ödevleri de zaten planlı ve düzenli olmayı gerektirmektedir. Oğlunuza okulunu unutturmayacak bir programla, tatili verimli hale getirebilirsiniz.

KÖTÜ KARNEYİ CEZALANDIRMAYIN
Kızımın öğretmeniyle görüştüm ve karnesinde bir sürü zayıf olacağını öğrendim. Bu kötü karneye göre çocuğuma nasıl yaklaşmam gerektiğini bilemiyorum. D.M./İzmir
Karne, çocuğunuzun zekasını değil, derslerindeki başarısının ortalamasını göstermektedir. Çocuğunuzun hangi derslerde daha az, hangi derslere daha çok ilgisi olduğunu karnesinden görebilirsiniz. Karne başarısı; sadece çocuğun değil anne ve babasının da onun eğitimi üzerindeki başarısının ortalamasıdır. Kötü karne getirdiği için kızınıza kızmak, bağırmak ve cezalandırmak yok! Başarısızlığının nedenlerini öğrenmek için onunla konuşun. Onu anlamaya çalışın. Gerekirse kendi hatalarınızı da kızınızla paylaşın. Aşamadığınız durumda bir pedagogdan destek alabilirsiniz.

MÜTEVAZI BİR ÖDÜL VERMELİSİNİZ
11 yaşındaki oğlum, büyük bir ihtimalle sınıfının ikincisi olacak ve takdir getirecek. Bu durumda onu nasıl ödüllendirmem gerekir? Ne tür bir hediye almalıyım? F.K./Adana
Ben aslında, çocuklara sunulan karne ödüllerini sevmiyorum. Karne için ödül konmasını riskli buluyorum. Sizin yerinizde olsam özellikle bir ödülü vurgulamam. Başarısını takdir eder ve aynı istikrarda gitmesini temenni ettiğimi söylerdim. Eğer oğlunuza bir ödül vermek istiyorsanız; bu beraberce çıkılan bir aile yemeği, çok sevdiği bir kitap ya da pahalı olmayan bir kıyafet olabilir. Çok değerli ödüller, çocuğun beklenti seviyesini yükseltir. Vereceğiniz ödül olabildiğince mütevazı, çocuğun başarısını kendi içinde yaşamasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA