Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Disleksi ne anlama geliyor?

Benim ilkokul ikinci sınıfa giden kızıma 'Disleksi' tanısı kondu. Disleksi nedir, ne yapmak gerekir? S.U./Adana
Disleksi bir öğrenme bozukluğudur. Özellikle çocuğun okuyamaması en belirgin özelliğidir. Çocuk çok zekidir, hatta IQ'su sınırların çok çok üzerindedir ama okuyamamaktadır. Sağı-solu, b,d, p, s harflerini ve 6-9 rakamlarını karıştırabilir. 21 rakamını 12 diye okuyabilir. 'Top' kelimesini 'Pot' şeklinde yazabilir.

ÖZEL EĞİTİM ŞARTTIR!
Elbetteki bu sorun, çocukta özgüven kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle tedavi süreci; özel eğitim, psikoterapi ve aile eğitimi şeklinde olmalıdır. Disleksi genelde fazla zeki insanlarda gözlenir. Örneğin ünlü ressam Leonardo da Vinci de disleksiydi. Yetenekleri ve becerileri doğru gözlemlenir ve değerlendirilirse, mutlaka çocuğunuzun baskın bir yönünü keşfedeceksiniz. Özellikle dikkat dağınıklığıyla seyreden bu sorunda, çocukların sosyal becerilerinde de yetersizlikler gözlenebilir. Bu konuda bir uzmandan destek alın.

YARI ZAMANLI KAYNAŞTIRMA RAPORU
Oğluma geçenlerde 'Yarı zamanlı kaynaştırma raporu' verildi. Bu rapor ne anlama geliyor? M.B./Diyarbakır
Büyük ihtimalle çocuğunuzun zihinsel, öğrenme ya da iletişim becerileriyle ilgili bir sorunu vardır. Bu durumda olan çocuklar; Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından, devlet ilköğretim okullarının özel eğitim alt sınıflarına yönlendirilir. Çocuk; bir taraftan alt sınıfa giderken, diğer taraftan da normal ilköğretim sınıflarının resim, müzik ve beden eğitimi derslerine katılır. Çocuk yetersiz olduğu konularda özel destek alırken, normal yaşıtları ile aynı ortamda bulunarak sosyalleşir. Ben kaynaştırmanın her zaman yanındayım ve destekçisiyim. Sadece diğer çocukların da farklılıklarla yaşamayı öğrenmeleri, bu çocukları korkulacak biri olarak görmemeleri yönünde de bilinçlendirmek gerekiyor.

KURBANI NASIL ANLATIRIM?
Kurban Bayramı'nda birçok hayvan kesilecek ve ben bunu çocuğuma nasıl anlatacağımı bilmiyorum? S.L./Yalova
Çocuğunuza Kurban Bayramı'nın dini bir bayram olduğunu daha önceden anlatın. Evinde et yiyemeyen, maddi imkansızlıkları olan kişilere yardım etmekle ilgili olduğu fikrini ona aşılamaya çalışın. Ancak çocuğunuza bunu bilinçsizce yapan kişilerin de olabileceğini vurgulayın çünkü çocuğunuz bir şekilde bu olaya tanık olabilir ve bu durum onda travmatik bir soruna neden olabilir. Kesim esnasında çocuğunuzun o ortamda olmamasına dikkat edin. Eğer tanık olursa ve sonrasında kabus görürse, uykusunda dişlerini gıcırdatırsa, mutlaka bir uzmandan görüş isteyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA