Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Çocuklarda sedef hastalığı

Oğlumun sedef hastalığı var. Yaz tatili olduğu için sürekli dışarı çıkmak istiyor ancak güneşin bu sorunu tetiklediği biliniyor. Ne önerirsiniz? Y.Ş/Adana

Sedef hastalığı; bir tür deri hastalığıdır. Tekrarlayıcı ve kronik bir özelliği vardır. Elde, ayakta, bacakta ve kolda renk değişikliği olarak kendisini gösterir. Hastalık, sadece deride bulunur yani diğer organların hastalanması söz konusu değildir.

ANLAYIŞLI OLUN
Özellikle aşırı stres, fazla güneş ışığı ve bazı ilaçların yan etkileri, bu sorunu tetikleyebilir. Çocuğunuza güneşin tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini, çıkarsa da koruyucu kremler sürmesinin şart olduğunu anlatmalısınız. Olabildiğince uzlaşmacı ve anlayışlı bir tutum sergilemeye çalışın. Israr ve zorlama yerine; mantıklı bir şekilde durumu kabullenmesini sağlayın. Eğer gerekirse, doktorundan farklı önlemler için fikir de alabilirsiniz.

***
Kızıma babaannesi bakabilir mi?

3 yaşındaki kızımı birkaç günlüğüne babaannesine bırakmam doğru olur mu? Çocuk bu durumdan olumsuz etkilenir mi? G.A./İstanbul

Anne-babalar; genelde çocuklarının kendilerinden uzakta olmasına dayanamaz. Bu nedenle onları bir başkasının yanına bırakmaya yanaşmazlar. Ancak aşamalı ve güvenli bir bırakma; çocuğun özgüvenini pekiştirebilir. Çocuğunuzu önce birkaç saatliğine bırakıp, en sonunda sizden ayrı kaldığı zamanı tam güne çıkarabilirsiniz. Ancak bu ayrılık iki günden fazla olmamalı. Mümkünse tek günle sınırlı kalması daha faydalı olur. Çocuğunuzu aldığınızda ise onu övün ve ona artık büyümeye başladığını söyleyin. Bu arada bıraktığınız kişiden çocukla olabildiğince eğlenceli vakit geçirmesini rica edin.
***
Tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Kızıma tuvalet eğitimi vermeye çalışıyoruz ama çok zorlanıyoruz çünkü çok ağlıyor. Şimdi bıraksak ve sonra tekrar başlasak olur mu? A.Ü./Muğla

Tuvalet eğitimi zor algılanan bir süreçtir. Çocuğun çişini kendi başına yapmasından sonra, hemen kakasını da yapacağının düşünülmesi; en büyük yanlışlardan biridir. Algı olarak ikisi farklıdır. Kakada çocuk; vücudundan bir şeyin kopup gittiğini düşünür ve bundan korkar. Her şeyden önce sabırlı olun. Sizi tuvalette izlemesine izin verin ya da rol yapın. Eski lazımlığını atın; yerine sevebileceği bir lazımlık alın. Oyuncaklarını içine koyup oynamasını sağlayın. Güven kazandıkça, kendisi lazımlığa oturacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA