Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Bu durumda vakıf ve Kıbrıs üniversiteleri boş kalır

Biliyorsunuz geçen hafta YÖK üniversitelerimizdeki kontenjanları artırdı. Devlet üniversitelerinde artış yüzde 15 oldu, buna göre kontenjan 534 bine çıktı. Vakıf üniversitelerinde bu artış yüzde 20 oldu. Buna göre kontenjan 84 bine yükseltildi. Bu durum, vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizde "boş kalabiliriz" endişesine neden oldu. Zaten her yıl bu üniversitelerimiz tam dolmuyor. Bir de bu yıl devlet üniversitelerimizin kontenjanları arttı. Ne yazık ki buna karşılık öğrenci sayısı azaldı.

Baraj puanlarını kaldırın

Liselerin dört yıla çıkarılması nedeniyle, genel liseler geçen yıl mezun vermedi. Ayrıca hazırlık sınıfı olan Anadolu Lisesi öğrencileri da, şu anda 11'inci sınıfta okuyor. Bu nedenlerden dolayı, üniversiteye giriş sınavına başvuranların sayısı, geçen yıla nazaran yaklaşık 200 bin azaldı. Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizin, kontenjanlarının boş kalmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Amaç, örgün eğitimdeki kontenjanları mümkün olduğu kadar doldurmak olmalı. Devlet üniversitelerimizdeki kontenjan artışı, vakıf ve Kıbrıs üniversitelerimizi olumsuz etkileyecek. Bence, 2009- ÖSYS'de bu üniversitelerimizin dolması için 145 ve 165 puan barajlarının kaldırılmasında yarar var.
Adım gibi biliyorum. YÖK baraj puanlarını kaldırsın, hemen tartışmalar başlayacak. Bazı akademisyenlere göre, barajsız gelen öğrenciler üniversitelerimizin eğitim kalitesini düşürecek. Ben bu görüşe katılmıyorum. 145 veya 165 baraj puanlarıyla, barajsız puanlar arasında fazla bir net farkı yok. Zaten bu tür sıralama sınavlarında bir programı tercih edenler arasından, kontenjan kadar en yüksek puan alanlar yerleştirilir. Bu yüzden programların öğrenci başarı görüntüsünün değişeceğini pek zannetmiyorum. Zaten üniversitelerimiz, bölümlerine aldıkları son öğrencinin Türkiye başarı sırasıyla, taban puanlarını, diğer adıyla baraj puanlarını oluşturuyor. Bu puanları alan bir adayın üniversitede okuyacak düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Bu adaylar üniversitelerimizin başarı çıtasını aşamazlarsa mezun olamayacak. Kusura bakmayın ama üniversitelerimizin kontenjanları boş kalırsa daha mı iyi olacak? Bir tarafta üniversiteli olmak isteyen gençler, bir tarafta kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz. Bu durum, beni son derece rahatsız ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA