Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ek yerleştirme heyecanı

Üniversitelerde boş kalan kontenjanlar ile yeni açılan bölümlere 5-9 Ekim arasında gerçekleşecek ek yerleştirme ile öğrenci alınacak. 140 bin civarında öğrenciye üniversiteli olma şansı doğacak. Başvurular bir hafta sürecek ve kazananlar Ekim ortasında açıklanacak. Kesin kayıtlar ise hemen sonra gerçekleşecek. Ek Yerleştirme ile üniversitelere yerleşen öğrencilerin 20 Ekim gibi ders başı yapmaları planlanıyor. Bu arada YURTKUR da ek yerleştirme ile üniversitelere girecek olan öğrencilere yönelik burs, harç kredisi ve yurt konularında yeni bir çalışma yapacak.
Ek yerleştirmede adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmeleri için, 2009 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmaları gerekiyor. Bir bölümü kazanan aday, kayıt yaptırmasa da, bu ek yerleştirmeden yararlanamayacak. Özel yetenek sınavı ile bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da, ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekiyor.

Başvuru ipuçları
ÖSS puanı ile tercih yapacak adayların, ilgili puan türündeki Y-ÖSS puanlarının, Tablo 3B ve Tablo 4'teki yükseköğretim programlarının taban puanına eşit veya yüksek olması zorunlu. Bazı bölümlerin karşısında taban puan yazmayacak. Bu bölümleri tercih ederken, baraj puanlarını geçmeniz istenecek. Tablo 3A'da her programın karşısında; o programa genel yerleştirme sırasında oluşan taban puanla, bu yerleştirmede kullanılan önceliklere göre yerleşen en son adayın öncelik durumu gösteriliyor. Bu bilgiler adaylara sadece tercihlerini yapmada kolaylık sağlamak için veriliyor. Adaylar bu tablodaki taban puanların ve önceliklerin altında olsalar bile tercihlerini yapabilecek.
Daha önceki tercihlerinize puanınız yetmediği için yerleştirilemediniz. Dolayısıyla ek yerleştirmede yapacağınız tercihler, daha önceki tercihleriniz olamaz. Çünkü o bölümlerin puanı, sizin puanınızdan yüksek olacak. Siz de listenizi puanınızın yettiği yeni bölümlerden oluşturacaksınız. Adaylar tercih hakkı bulunan tablolardan toplam 8'i geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek. Tercihlerinizde en çok istediğiniz bölümü, birinci sıraya yazın. Tercih ettiğiniz bölümün, kılavuzdaki özel koşullarını mutlaka okuyun. Çünkü bu bölümün özel koşullarını taşımıyorsanız, yerleştirilseniz dahi, kayıt yaptıramazsınız. Daha önce yerleştirilen öğrencilerle aynı haklara sahipsiniz. Kazanacağınız bölümün belirlenen harç ücreti neyse, onu ödeyeceksiniz. Ek yerleştirmeyle bir yükseköğretim programını kazanan bir aday kayıt yaptırsın, yaptırmasın 2010'da üniversiteye girişte puan kaybedecek.
Gençler, doğru tercih yapabilmek için meslekleri ve üniversiteleri iyi araştırın. Üniversitelerin tarihçesi, fakülte ve yüksekokulları, eğitim dili, bölümler arası geçiş kuralları, yerleşke yaşamı, uluslararası ilişkileri ve sizi hayata profesyonel olarak hazırlayıp hazırlamadığı konularında tam bilgilenin. Bence en önemlisi dünya üniversitesi mi, ayrıca diğer üniversitelerden farkı ne? Bu soruların yanıtlarını muhakkak öğrenin. Çünkü geleceğinizle ilgili bu karar, sizin yaklaşık 50 yılınızı etkileyecek. "Üniversiteli olamadım" diye üzülen adaylar, bu yeni şansınızı doğru değerlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA