Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSYM puan dönüşümlerini yapmalı

Lisans Yerleştirme Sınavları'na kısa zaman kala üniversite puanlarının hesaplanma yöntemi değiştirildi. Yerleştirme puanlarında, okulların kitlesel başarısı dikkate alınmayacaktı. Torba yasa teklifinden sürpriz bir düzenleme çıktı. Teklife göre, bu yıl uygulanacak ve adayların kişisel başarısını öne çıkaracak ortaöğretim başarı puanından (OBP) vazgeçilecek. Adayların üniversiteye yerleştirme puanı hesaplanırken, geçen yılki gibi okulların kitlesel başarısı olan, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) dikkate alınacak. Böylece OBP sistemi bu yıla mahsus uygulanmayacak.
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla ilgili, ÖSYM'den aldığım iki ön bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. Birinci ön bilgiye göre; LYS sonuçları en erken 13 Temmuz'da açıklanacak. Üniversite adayları 23 Temmuz - 3 Ağustos arasında tercih listelerini düzenleyebilecek. İkinci ön bilgi ise; LYS sonuçları en geç 20 Temmuz'da açıklanacak. Üniversite adayları 23 Temmuz - 6 Ağustos arasında tercih listelerini oluşturacak. Torba yasası kanunlaşmadığı için, bu yıl yerleştirme puanlarının oluşumunda AOBP katkısı mı, yoksa OBP katkısı mı kullanılacak, henüz kesinleşmedi. Bu yüzden ÖSYM net bir tarih veremiyor.

Simülasyon şart

Geçen yıl, alan içi ve alan dışı olmak üzere iki ayrı katsayı vardı. Bu yıl katsayılar eşitlendi. Tercihler kılavuzunda, 2012 sınavı, 2011'de yapılsaydı, ne olurdu diye bir simülasyon çalışması yer almalı. Burada bölümlerin eşitlenen katsayıya göre yaklaşık taban puanları ve son öğrencinin başarı sırasını görebilmelisiniz. Böylece programların yaklaşık da olsa, 0.12 katsayısına göre başarı sırası belirlenebilir. Aksi takdirde, üniversite adayları, geçen yılki 0.15 katsayının başarı sırasına bakarak, bu yılki 0.12 katsayılı başarı sıralarına göre tercih yaparken, akılları az da olsa karışabilir. Bu yıl, 0.12 katsayısına göre en yüksek taban puan 560 olur. Bu da geçen yıla nazaran, en yüksek taban puanların 15 puan düşeceğini gösteriyor. Örneğin, 300 puanlarda 9, 220 puanlarda 7, 190 puanlarda 5 puan düşebilir. Puanların düşmesi bir şey ifade etmez. Tercihler başarı sırasına göre yapılır. Bence programların başarı sırasında çok önemli değişiklikler olmayacak. Öğrenci yığılmalrı, üstlerde az, ortalarda (250- 400 puan) şişkin, altlarda ise az olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA