Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yüksek lisansa ilgi katlanarak artıyor

İş dünyasında daha iyi bir pozisyona gelmek isteyen gençler, kendilerini daha fazla geliştirmek ve niteliklerini artırmak zorunda. Yüksek lisans da bunlardan biri. Buradaki diploma iş dünyası için önemli kriterlerden biri haline geldi. Böyle olunca da yüksek lisans programlarına ilgi, her geçen gün artıyor. Tezli tezsiz olarak ikiye ayrılan bu programlara başvurmak için Ales'te yeterli puanın alınması gerekiyor. Günümüzde, lisans ve yüksek lisans bütünlüklü bir hal alıyor. Yüksek lisans 4+2 olduğu gibi 4+1 olarak da yapılabiliyor. Üniversiteler hangi alandaki eğitimin, hangi enstitüde verileceğini net şekilde belirliyor. Tabii ki gün geçtikçe farklı meslekler ortaya çıktı.
Günümüzde bilimsel disiplinler arasındaki sınırlar artık o kadar keskin değil. Devlet ve vakıf üniversitelerinde binlerce program bulunuyor. Bilhassa açılan yeni programlara başvurular yoğun. Yani yüksek lisansa ilgi katlanarak artıyor.
Rekabet için yenilikçi olmak zorunda olan şirketler çalışanlarının kendini geliştirmesini bekliyor. Bunun bir yolu da yüksek lisans yapmak. Yüksek lisansta öğrenciler belirlenen konularda tez yapıyor. Böylece aldıkları eğitim, hem uygulamaya dönük hem de akademik oluyor. Yüksek lisans aşamasında doğru üniversite ve bölümü seçmek önemli bir süreç.
Hayat boyu öğrenme programı kapsamında isteyen herkes, yüksek lisans eğitimi yapabilecek. Bunun için sınava gerek olmayacak. Sadece akademisyen olmak isteyenlerde Ales şartı aranacak. Bu karar Üniversitelerarası Kurul toplantısında tüm rektörlerin onayıyla alındı. Hayat boyu eğitim kapsamında isteyen herkes, master yapabilecek. Üniversitede akademik unvan elde etmek, doktor, doçent, profesör olmak isteyenler için Ales şartı sürecek. Ancak bu karar henüz üniversitelere iletilmedi.
Değerli okurlarım, Kurban Bayramınızı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, sağlık, mutluluk ve huzur dilerim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA