Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Doğru bir karar öğretmenlik alan sınavı

Öğretmen adaylarının KPSS'ye göre atanması, hiç de sağlıklı değil. Bu sınavda puanlama öğretmenlerin branşlardaki sıralamasına göre yüksek puandan düşük puana doğru yapılıyor.
Ancak sınavla ilgili çok eleştiri alınıyor. En büyük eleştiri de farklı okul mezunlarına aynı soruların sorulması. Bu şekilde, öğretmen adaylarının alan bilgisi ve becerisiyle, öğretmenlik değerlerine dair yeterlilik ölçülemiyor. Böylece daha donanımlı olanların istihdamı engelleniyor.
Sayın Milli Eğitim Bakanı göreve geldiğinden itibaren bir öğretmen yetiştirme stratejisi oluşturdu. Öğretmene alan sınavı yapılması gerektiğini belirtti. Bildiğim kadarıyla 180'den fazla farklı alan söz konusu. MEB en çok ihtiyaç duyduğu 15 alanda sınav yapacak. Bu sınavda genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimlerinin yanı sıra bir alanın nasıl öğretileceğine dair sorular yer alacak.
Kimse kusura bakmasın. Gençler bin bir zorlukla eğitim fakültesini bitiriyor. Akabinde öğretmen olur diye diploma veriliyor. Sonra da devlette öğretmen olabilmeleri için KPSS... İnanın ben bu işi bir türlü anlayamıyorum. Sonra da dershaneler kaldırılacak... Çok zor.
MEB ile ÖSYM, öğretmen adaylarına uygulanacak alan sınavının 15 alanda yapılmasını kararlaştırdı. 6-7 Temmuz 2013'te yapılacak KPSS'de genel yetenek bölümünün ağırlığının yüzde 15, genel kültürün yüzde 15, eğitim bilimlerinin yüzde 20 olacağı bildirildi. 13 Temmuz 2013'teki alan sınavının ağırlığı ise yüzde 50 olacak.
MEB, özellikle bir yıldır, öğretmenlerin yetiştirilmesi, seçilmesi ve geliştirilmesi süreçleriyle ilgili çok önemli adımlar attı. Türkçe, ilköğretim matematik, fen bilimleri / fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, matematik (Lise), fizik, kimya, biyoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, Almanca, Fransızca, İngilizce alan sınavı yapılacak branşlar. Sınava ilişkin bir kılavuz yayımlanacak.
Değerli öğretmen adayları, Bakanlıkça resmi açıklama yapılmadan konuyla ilgili her türlü asılsız haberi dikkate almayın. Aksi takdirde, her defasında aklınız karışabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA