Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

En iyi okul... En yakın okul

Önümüzdeki yıl liseler tür olarak, Anadolu (Akademik), meslek, fen ve özel lise olacak. SBS kaldırılacak. Böylece öğrenciler, notlarına ve yeteneklerine göre aile ve öğretmenlerince yeni belirlenen lise türlerine yönlendirilecek. Anadolu liselerine adrese dayalı kayıt yaptırılacak. Kaliteli ve köklü eğitim için yarışılan G.Saray, İstanbul, eski adı maarif koleji olan Kadıköy, Konya Anadolu lisesi gibi okullar ve nüfusu 500 bini geçen yerlerdeki fen liselerine ayrı sınavla girilecek. Böyle yıldız devlet liselerini sıradanlaştırmamalıyız. Bu tür mıknatıs okullar, yetenekli çocukları çekecek. Anadolu öğretmen ve sosyal bilimler liseleri de kapatılacak. Sayıları 31 olan sosyal bilimler liselerinin, fen liseleriyle birleştirilmesi düşünülüyor. Güzel sanatlar ile spor liseleri statülerini koruyacak gibi.
Özel Türk ve yabancı okulları ortaöğretim kurumları kapsamında yer almaya devam edecek. İş dünyasında, nitelikli ara eleman ihtiyacı dikkate alınarak, mesleki ve teknik eğitimde ciddi değişim hedefleniyor. Bu doğrultuda, 20'yi aşan mesleki ve teknik eğitim kapsamındaki lise türü azaltılacak. Mesleki eğitimin, lise çağında sertifika edinmeye dayalı bir modele çekilmesi de söz konusu.
27 lise türü, az gelişmiş ülkelerde olur. Elimizde, Anadolu ve fen liselerinin amaca ne kadar ulaştığına dair bilimsel sonuç yok. Bazı yerlerde başarılı olmuş olabilirler. Ancak genelde hayal kırıklığı yaratmıştır. Bence, çoğunda tabela dışında değişiklik olmadı.
Düşük puanlarla girilen bu okullarda okuyanlar, köklü liselerdeki gibi seçilmiş öğrenci değil. Yalnızca ilk günler, "fen ya da Anadolu lisesini kazandım" diye mutlu olunur, gerisi boş. Kısacası, adı ister fen, ister Anadolu lisesi olsun, bunları köklü liselerle karıştırmayın.
Lise türünün azalması ve program çeşitliliğinin artması gerekiyor. Genel liselerde fen ve sosyal programlar işlevsel olmalı. Devletin görevi, herkese eşit kalitede eğitimdir. MEB ilgi, istek ve yeteneği ön plana çıkaracak bir sistem için çalışıyor; amaç eğitim sistemine çekidüzen vermektir. Ocak sonuna kadar bu konuda açıklama yapılacak.
Bence, en iyi okul, en yakın okul olmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA