Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Soruların çözümü... ÖSYM ve TRT

Pazar günü, YGS sorularının çözümü için Ankara'daydım. Bu yıl TRT çözümleri dershanelere satmadı. Dershane öğretmenlerinden oluşan bir gruba soruları çözdürdü. Ben de programın son 15 dakikasında genel yorum yaptım. Birçok eğitimcinin içinden beni seçmeleri, bana büyük gurur yaşattı. Bence ÖSYM, bir sıralama sınavının ölçme ve değerlendirme niteliklerine göre, YGS'yi hazırlamıştı. Sorular müfredata uygundu. Hem temel ilke ve kavramları istiyordu, hem de bilgiye dayalıydı. Ayrıca sorular çok kolay, kolay, normal, zor ve çok zor olarak ağırlıklandırılmıştı.
Sonuçlar en geç 3 haftada açıklanacak. Sınavın içeriği geçen yıla benzediği için, soru çözüm ortalamalarının ve standart sapmaların büyük değişiklik göstereceğini zannetmiyorum. Netlerinizi bulduktan sonra puan hesabı yaptınız. Ancak bu puan değerleri geçen yıla ait. Bu yıl değerler değişeceğine göre, hesaplanan puanınızın 5 fazlasını ve 5 eksiğini düşünün.
Sınava 1 milyon 850 bin kişi girdi. Bunların 500 bini, 180 barajını geçemeyebilir. YGS testlerinin her birinden 8'er net çıkaran bir aday, 180 barajını aşacak.
YGS bitti diye rahatlamayın. Bu günden itibaren LYS'ye var gücünüzle çalışmaya devam edin. 15 Mayıs'a kadar özellikle lise son sınıf öğrencilerinin puanları beklediği gibi olmayabilir. Canınızı sıkmayın. Ne zaman konular bitecek, o zaman istediğiniz puanları almaya başlayacaksınız. Bence, dershanenizin dışında haftada 2 kez evde LYS denemesi yapmakta yarar var. Yapamadığınız ya da yapıp da yanlış işaretlediğiniz soruların neden, niçin ve nasıl olduğunu, kısacası 3 N'sini öğrenin. Göreceksiniz bu tür soruları, yavaş yavaş yapmaya başlayacaksınız.
YGS'de düşük puan alan ya da düşündüğü puanı alamayan gençler, LYS'de telafi şansına sahip. LYS puanları oluşurken, YGS'nin yüzde 40, LYS'nin ise yüzde 60 gibi katkısı olacak. Ancak bu bir kuraldır. YGS ve LYS'de testlerin, bu yılki Türkiye çözüm ortalaması ve standart sapmaları alındığında bu kural değişecek. Bence, YGS'nin katkısı MF puanlarında yüzde 29'larda LYS'nin yüzde 71'lerde, TM ve TS puanlarında ise yüzde 33'lerde, LYS'nin ise yüzde 67'lerde kalacak.
Bu şu anlama gelir: Eğer genç YGS'de istediği sonucu alamazsa, bunu MF puanlarında 4-5 netle, TM ve TS puanlarında da 5-6 netle kapatma şansına sahiptir. Demoralize olmayın.
Üniversite adayları adına, kusursuz bir sınav hazırlayan ÖSYM'ye ve mükemmel bir soru çözüm programı sunan TRT'ye teşekkür ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA