Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Bir psikolojik danışmana 250 öğrenci düşmeli

Okullarda rehber öğretmen açığı, gün geçtikçe artıyor. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümü mezunları bu açığı kapatamıyor. Okullarda sosyal sorunlar ve şiddet olayları ne yazık ki tırmanıyor.
Öğrencilerin sağlıklı gelişimi ve sosyal gereksinimleri için PDR uzmanı açığının bir an önce giderilmesi gerekiyor. Rehber öğretmenler, öğretmen, öğrenci, veli ve yöneticiler arasında iletişim kuruyor.
Okul dışındaki sorunlar, çocuğun uyumuna yansıyor. PDR uzmanları gerekli müdahaleyi yaparak, çocukların bu sorunlarla da baş etmesini sağlıyor.
PDR uzmanı yokluğundan dolayı, rehberlik hizmeti alamayan ve çeşitli suçlara karışarak okuldan tümüyle uzaklaşan binlerce öğrenci var.
Araştırmalara göre, ülkemizde rehber öğretmen ihtiyacı 17 bin dolayında. Birçok üniversitede PDR bölümü var. Yılda yaklaşık 850 mezun veriliyor. Mezunların çoğu Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) okullara atanıyor. Ancak, öğrenci sayısının fazlalığı nedeniyle, PDR uzmanı sayısı yeterli olamıyor. Psikolojik danışmanın görevini, sınıf öğretmenleri üstleniyor.
Ülkemizde ortalama bir rehber öğretmene ilköğretimde 941, lisede 589 öğrenci düşüyor. Oysa uzmanlara göre, rehber öğretmenin en çok 250 öğrenciyle ilgilenmesi gerekiyor.
Yeni sistemde rehber öğretmenler, 4'üncü sınıftan itibaren öğrencilere meslekleri tanıtacak, yeteneklerini ortaya çıkarıp, seçmeli ders paketlerine yönlendirecek. Ancak rehber öğretmen sayısına baktığımızda bunun çok zor olacağını görüyoruz.
Verilere göre, Bayburt 2 bin 786 öğrenciyle rehber öğretmen başına en fazla öğrencinin düştüğü il. Sakarya ve G.Antep'te bir rehber öğretmen bin 800'ü aşkın öğrenciyle ilgilenirken; Ş.Urfa, Ağrı, Konya, Kayseri, Adana'da ise rehber öğretmen başına bini aşkın öğrenci düşüyor.
Resmi ilköğretim okullarında 1 milyon 843 bin 455 ilköğretim öğrencisinin bulunduğu İstanbul'da bir rehber öğretmene düşen öğrenci sayısı bin 242. Bu sayılar diğer illerimizde de farklı değil.
Bence, PDR mezunlarının sayısı yeterli düzeye gelene kadar, formasyonlu ve MEB'ce verilen rehberlik sertifikalı, 12 bin felsefe mezunu, okullarda görevlendirilmeli. 2003- 2004- 2011'de felsefe mezunları devlet kadrolarına rehber öğretmen olarak atanmıştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA