Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Gençlerimizi kaosa sokmayalım

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazı reddedildi ve SBS'de 1.2 milyon öğrencinin puanı tekrar hesaplandı. Bu hesaplama sonucunda 4 öğrencinin puanının bir üst okula, 99 öğrencinin ise alt puanlı okula yettiği belirlendi. MEB, kararı adaylara bırakarak, 103 öğrencinin okulunu değiştirebileceğini duyurdu. Sonuçta, 4 öğrenciden sadece biri okul değiştireceğini belirtti.
Bana göre, iki kurumun da eksiği var. Şöyle ki, birincisi MEB hata varsa, yeniden sıralama yapmalıydı. İkincisi ise, mahkeme bu önemli konuda kararı, okullar açılmadan vermeliydi. MEB, velileri kaygılandırmama gerekçesiyle bu öğrencilerin yeni puanlarını ve başarı sıralarını açıklamama kararı aldı. Bu karara saygı duyuyorum. Ancak ortada hukuksal kural hatası varsa, yeniden puan hesabı ve sıralama yapılmışsa, durum kamuoyuna deklare edilmeliydi.
Bu yıl ilk kez yapılan TEOG sınavında iptal edilen 2 matematik ve 1 fen sorusuna göre puanlar hesaplandı. Bence, bu sınav da mahkemelik olabilir. Çünkü bu tip sıralama sınavlarında, ilk sınavı yaptınız ve 3 soru iptal edilerek, buna göre değerlendirme yapıldı. Akabinde mazeret sınavı yapıyorsunuz. Bir sıralama sınavında asıl sınav ve mazeret sınavı sorularının aynı ağırlıkta olması gerekiyor. Eğer iki ayrı sınav yapıp birleştirirseniz, ölçme değerlendirme dengesiz olabilir. Bir taraftaki şartlar, diğer tarafa uymaz. Bu konuda atlanan en önemli olay budur. Temmuz ya da ağustosta bir yazımda bu konuda ileride sorun yaşanabileceğini belirttim. İkinci dönem mazeret sınavına giren öğrenci sayısı artabilir. Gördüğüm kadarıyla mazeret sınavı soruları diğer sınava göre kolay ve orada yanlış da yok. Kısacası mazeret sınavına girenler avantajlı oldu.
Ayrıca bu sınavlarda Elazığ'da Fen ve Teknoloji testi kitapçıklarından biri kayboldu. Sınavın iptali gerekiyordu ama konuya şimdiye kadar kimse değinmedi.
Peki, bütün bunlar neden kaynaklanıyor? Bir Milli Eğitim Bakanı her şeyi bilmek zorunda değildir. Danışmanlarının, ölçme değerlendirme uzmanlarının bunları Sayın Bakan'a sunması gerekiyor. Sınavlarda üst üste yaptıkları hatalar yetersiz olduklarını gösteriyor. O zaman Sayın Bakan'ın bu kadroyu ehil bir grup içinden seçmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA