Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YÖK'ten esnek yatay geçiş

Her yıl üniversiteye giriş sınavlarına, üniversitede okuyan, bölümünden mutlu olmayan yaklaşık 300 bin genç tekrardan girince, YÖK harekete geçti. Aldığı doğru kararla, üniversite öğrencilerinin farklı puan türleri arasındaki yatay geçişlerini kolaylaştırdı ve kontenjanları artırdı. Yatay geçişler üniversite içi, üniversiteler arası ve merkezi yerleştirme puanıyla olmak üzere 3 şekilde yapılacak. Üniversite içi programlar arası geçişler, üniversitenin kendi bünyesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun, eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dâhilinde olacak.
Farklı merkezi sınav puanlarıyla, öğrenci alan programlara yatay geçiş için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer olması gerekiyor. Yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından ise az olamayacak. Üniversiteler arası yatay geçiş ise, yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve YÖK tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılacak. Başvuru için öğrencinin, kayıtlı olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerekecek. Ön lisans okuyanlar hazırlıkta, birinci ve son dönemde, lisansta okuyanlar ise hazırlık, birinci ve son sınıfta yatay geçiş yapamayacak.
Genel not ortalaması yatay geçiş için yeterli olmayan adaylar, isterlerse ÖSYS'de aldıkları puanla farklı bir puan türünde de yatay geçiş için başvurabilecek. Merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş yapmak isteyen öğrencinin, üniversiteye kayıt olduğu yılki ÖSYS puanının, geçmek istediği programın sınava girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekecek. Bu eğitim öğretim yılı için, ÖSYS kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yüzde 30'u kadar kontenjan ayrılacak.
Gençlerin gelecekle ilgili kararları açısından önlerinde, yalnızca devlet ve vakıf değil, özel ve uluslararası üniversiteler de olmalı. Öğrencinin üniversiteyi seçme hakkı olduğu gibi üniversite de öğrenciyi seçmeli. 1980'lerin başında oluşturulmuş terazinin bugünkü durumu karşılayabilmesi bence mümkün değil. Kısacası, yeni bir yükseköğretime giriş sistemine ihtiyacımız var. Sadece çoktan seçmeli sınav değil, girişimcilik, sanatsal ve sosyal faaliyetler, kendini ifade edebilme gibi özelliklerin de ölçülebileceği bir sistem. YÖK'ü, gençleri düşünerek getirdiği esnek yatay geçişten dolayı kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA