Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Okullarda destekleyici kurslar

MEB doğru bir kararla, dershaneleri kapattı. Lise ve üniversiteye girişte öğrenciler bu kurumları seçiyordu.
Önceleri yalnızca sınavlara hazırlık yapan dershaneler, bir süre sonra okulların önüne geçmeye başladı. Okullar öğrenciyi hayata hazırlar. Ne yazık ki ülkemizde her şey sınava dayalı olunca, okullar önemini kaybetti.
Bu son derece yanlıştır.
Ayrıca şunu sakın göz ardı etmeyin, gençlerin sınav başarılarında okullardaki öğretmenlerinin payı çok büyüktür. Dershaneler için kapatma kararı alındığında, aklında birçok soru olanlardan biri de bendim. Hatta bu kararı eleştirdim. Ancak zamanla, MEB'in konuyla ilgili çalışmaları ve uygulamaları benim gibi düşünenleri rahatlattı. Bir de üniversiteye giriş, liseye giriş gibi okul merkezli olarak değişirse, ortada pek problem kalmayacak.
Dershanelerin Eylül 2015'te kapanacak olmasıyla öğrencilerin "takviye ders" ihtiyacını, okullarda ücretsiz kurslarda karşılama kararı alan bakanlık, öğretmen açığını da ücretli öğretmenle karşılayacak. Bir kurs en az, dönemlik 36 saat, yıllık 72 saat olacak. Kurslar hafta sonu olduğu gibi, yarıyıl ve yaz tatilinde de yapılacak. Hafta sonu kursları günde en çok 8 saat olacak.
Hafta içi kurslar saat 22.00'ye kadar olabilecek.
Kurs açmak için gereken öğrenci sayısı ise 10.
Hangi derslerden kurs açılacağını talep belirleyecek. Veli ve öğrenci öğretmenini seçebilecek. Kurslarda da tıpkı dershanelerdeki gibi dönem başında yapılacak seviye tespit sınavıyla öğrenciler gruplandırılacak.
Öğrencinin bilgi ve becerisini ölçmek için her ay değerlendirme yapılacak.
Eksik görülen konular tekrarlanacak.
Öğrencinin kursa devam zorunluluğu var. Kursta disiplini bozan öğrenciye o sınıf kademesinin mevzuatına göre işlem yapılacak. Okullar, görevlendirme yoluyla başka okuldan öğretmen transfer edebilecek.
Bu transfer akademisyenleri de kapsayacak.
Destekleyici kurslarda, sınavlara hazırlık adı altında test çözme gibi bir şey yapılmayacak.
Bir üst öğretim kurumuna hazırlanma içerikli bir şey olmayacak. Ana kaynak da ders kitapları olacak. Kurslar öğrencinin eksik olduğu konularda yoğunlaşacak.
Sistem şu anda sorunsuz olarak işliyor.
Ancak, önümüzdeki yıl dershaneler kapatılacak.
Gençler üniversiteye giriş sınavlarına nasıl hazırlanacak? Özellikle 11'inci sınıf öğrenci ve velileri bu sorunun yanıtını bekliyor. Bence, MEB'in 2015 üniversiteye hazırlık için bugünden planlama yapmasında yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA