Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Özel okullarda kayıt bilmecesi

Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl TEOG yerleştirmelerinde yaşanan krizi çözmek için özel okullara yeni bir formül uygulayacak. Bu okullara erken kayıt sistemi getirip, kayıt tarihini sınırlayacak. Bir özel okula kayıt yaptıran öğrenci, devlete ancak nakille geçebilecek. Kayıt yaptırdığı, sistemde görüldüğü için devlet okulunu tercih edemeyecek. Geçen yıl hem özel, hem de devlet okullarına aynı anda kayıt yaptırıldığı için, sürekli kontenjanlar dolup boşaldı. Ekim sonuna kadar 9'uncu sınıflarda doğru dürüst öğretim yapılamadı.
Sistem velinin kesin karar vermesi üzerine kuruldu. Aileler devlet okulu hakkından vazgeçmek isteyecek mi, bilemiyorum. Eğer öğrenci, iyi bir devlet okulunu kazanabiliyorsa, veli bu hakkını kullanmak ister. Bu durumda kararsız veli uzun süre nakillerle ve kayıtlarla uğraşacak. Bence, bu seçenekte özel Türk okullarına erken kayıt yaptıranlar, daha düşük puanlı öğrenciler olacak. Kaos yüksek puanlı özel yabancı okullarla, devlet liseleri arasında karar verilirken yaşanacak.
Erken kayıt önerisi uygulanırsa farklı yöntemleri olan okullar, farklı puanlar oluşturacak. Bu kayıtlar başlamadan önce özel okullar, kendilerine kayıt hakkı kazandıracakları, ön kayıt tarihlerini belirlemeli. Tüm özel okullar aynı tarihte kayıtlara başlayacağı için, devlet liselerinin kontenjanlarında rahatlama olabilir. Veli kararlı ise seçme şansı daha çok olacak; ancak, kararlı değilse de, tercih hakkını kaybetmek istemez. Kayıtlar, özel okullara bir hafta ile kısıtlı olursa karmaşa olabilir.
Bence, bu yıl özel okullar kayıt döneminde birlikte hareket etmeyecek. Bu da velilerin aklını iyice karıştıracak. Aldığım duyumlara göre, özel yabancı okullar da ortak karar alamamış. Bazı özel okullar devlet okulları gibi TEOG yerleştirme puanı ile ya da geçen yılki gibi 3 dersten oluşan puana göre öğrenci alacak. Kimisi de başvuru sırasına göre öğrenci almayı düşünüyor. Bakanlık en kısa sürede, özel okulların kayıt isteklerini yanıtlamalı. Özel okullar hangi kayıt yöntemini uygulayacak olursa olsun, bunun onaylandıktan sonra veliye sunulması gerektiğini düşünüyorum. Kısacası hâlâ netlik yok.
TEOG tercihi yapmayan öğrencilerin kaydı aynı tarihte açık liseye yapılacak. Bu yıl kayıtlar erkene alınacak. Bakanlık, TEOG yerleştirmelerini aynı tarihe alıp, ikisini birlikte yapmış olacak. MEB'in tüm liselerin kontenjanlarını doldurabilmek için yaptığı çalışmaları takdir ediyorum. Ancak böyle olmaz. Bu sistemde, bence yine boş kontenjanlar kalırken, ayrıca nakil sıkıntıları da yaşanacak. Bu işin doğrusu, devlet liseleri ile özel okulların bir arada olduğu ortak tercih listesidir. Aynen ÖSYM'de olduğu gibi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA