Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Sibel'in okul birinciliği karmakarışık

Sibel Sınırca, bu yıl okulunu birinci olarak bitirdi. Okul birinciliği kontenjanından Boğaziçi Üniversitesi Fizik Öğretmenliği bölümüne giriyordu. MEB ya da ÖSYM'den herhangi birinin hatası yüzünden kazanamadı. Geçen hafta bu konuyu sizinle paylaştım. Birçok destekleyici mail aldım. Bu sırada iki kurumdan da açıklama aldım; ikisi de yoğurdum ekşi demiyor. Açıklamaları sizin yorumunuza bırakıyorum.
Bence, iki kurum da haklı, okul birincisi olduğu için Sibel suçlu. Son kez bir eğitici olarak, MEB'in ve ÖSYM'nin değerli yöneticilerine sesleniyorum. Bu genci mağdur etmeyin. Bir puanın dahi öğrencilerin kaderini belirlediği böyle sınavlarda yetkililerin daha dikkatli olması gerekiyor. Ne yazık ki bu kimilerinin umurunda değil. Böyle olumsuz durumlar insanlarımızın eğitim kurumlarına güvenini azaltıyor. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Bu kadar emeğe yazık değil mi?
Madalyonun ön yüzünde ÖSYM haklı gözüküyor. 2015-ÖSYS Kılavuzu sayfa 27/10/1, 'Okul Birincileri' başlığı altında 2015-ÖSYS'de okul birincisi son sınıf öğrencilerinin ÖSYM kayıtlarına eklenmesi hususu açıklanmış. ÖSYS'nin temel kuralları dâhilinde, okul birincileri kendi okul idaresi aracılığıyla MEB'in E-Okul sistemine giriyor. Tüm bu süreç ÖSYM'nin kontrolü dışında olup MEB'in yetki alanında gerçekleştiriliyor. Tanımlanan süreç geçildikten sonra ÖSYM, aday bilgilerini tanımlanan zaman aralığında MEB E-okul sisteminden otomatik olarak çekiyor. Sibel Sınırca'nın ÖSYM kayıtlarına okul birincisi olarak bildirilmediği tespit edilmiş. Ne yazık ki bu süreçten sonra ÖSYM'nin yapacağı bir işlem bulunmuyor.
Madalyonun öbür yüzüne baktığımızda da okul haklı gözüküyor. ÖSYS'ye giren öğrencilerin bilgilerinden sorumlu iki kurum vardır: MEB ve ÖSYM. MEB'den öğrenci bilgileri girişi yapılır, ÖSYM'den de kontrol süreci gerçekleştirilir. Okul, e-okul sisteminden okul birinciliğini işaretlemiş ve ÖSYM sayfasından kontrol sürecini gerçekleştirmiş. Ayrıca, yazılı olarak da okul birincisi Sibel Sınırca'yı kurum net üzerinden de Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirmiş. ÖSYM okul birincilerini e-okul sayfasından çekip, bilişim sisteminde hatalar olabileceği ön kabulü ile adayların ve okulların kontrolüne açmış. ÖSYM'nin okul birinciliği sayfasında "MEB e-okul sisteminden okul birincileri henüz alınmamıştır. Süreç içinde kontrol ediniz" ibaresi yer almış. Bu uyarıyı okul "okul birinciliğiniz yoktur" uyarısı değil, tüm okul birincilikleri alınmamıştır anlamında değerlendirmiş. Bahçeşehir Amerikan Kültür Koleji Tic. Ltd. Şti. Özel Ak Kol Anadolu Lisesi'ne göre, okulların bir birincisi olması gerektiği bilgisi hem MEB, hem de ÖSYM sıralaması ve öğrenci için elzem iken, hiçbir kurumdan buna dair bir uyarının gelmemesinin sorumluluğu okula ve öğrencinin eğitim hayatına mal edilmemeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA