Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversiteye girişte kalite

Bu yıl üniversiteye girişte çok değişiklikler var. YÖK'ün kaliteyi artırma kararına ben de katılıyorum. Mezun olduğunuzda o meslekte artıların çoğalması gerektiğine inanıyorum. YÖK diyecek ki: Tıp fakültesine girmek isteyen öğrenciler MF3'de ilk 40 binde, hukuk fakültesini seçeceklerin TM3'de ilk 150 binde olması gerekiyor. Mühendislik bölümünü seçmek isteyenlerin MF4'de ilk 240 binde, mimarlığı seçmek isteyenlerin de yine MF4'de ilk 200 binde olması isteniyor.
Duyumlarıma göre, şu anda alınmış bir karar yok, ancak önümüzdeki yıl birçok bölüme bu şekilde baraj getirilecek. Nedeni de üniversiteye girerken bölümlerin kalitesini artırabilmek. Ancak, burada gençlerin atlamaması gereken bir konu var. Zannedersem özellikle bu yıl üniversiteyi kazanan gençler, son sınıfa geldiğinde, meslekleri ile ilgili 'mesleki yeterlilik sınavı' ile karşı karşıya gelecek. Bu son derece doğrudur. Avrupa ve Amerika'da bu yapılmaktadır. Girerken siz puan barajı koyup kaliteyi artırıyorsanız, çıkarken de bir sınavla kaliteyi artırabiliyorsanız o zaman bu meslekteki insanların A kaliteye yakın şekilde mesleğini icra etmesi söz konusu olabilir.
O yüzden gençlere benim tavsiyem şu: Üniversitede bir bölümü kazandıklarında lütfen şuna çok dikkat etsinler; oraya 4 yıl çok ciddi baksınlar. Çünkü son sınıfta yapılacak yeterlilik sınavını geçemezlerse, o diplomayı yalnızca duvara asarlar, kültürlü bir insan olarak hayatlarına devam ederler. Eğer o sınavı aşarlarsa mesleklerini icra etme şansına sahip olacaklar ki bu son derece önemlidir.
YÖK kaliteyi artırabilmek için YGS'de barajı 140'tan 150 puana çıkardı. Bence bu son derece doğal. Zaten 140 puanın bir fonksiyonu yok. 4 testten 4'er net yaparsan toplam 16 netle genç 140 puan alıyordu. 2 yıllık meslek yüksekokulları ya da özel yetenek sınavı isteyen bölümler için başvuru şansına sahip olabiliyordu. Burada 150 puana çıkması biraz kalitenin artması içindir. Bu kural geçen yıl uygulansaydı 30 bin öğrenci baraj altı kalmıştı. Ama bu atla deve değil. 150 puanı almak için her bölümden 5'er net yapsanız 20 netle rahatlıkla bu puanı alabiliyorsunuz.
Esasında benim kalbimden geçen bu baraj puanlarının daha da yükseltilmesi ve kalitenin artmasıdır. Tabii bu yavaş yavaş olabilir. Ya da hiç taban puan koymazsınız, taban puanı kaldırırsınız. Üniversiteler öğrencisini kendi kriterlerine göre seçer.
Yani kısacası, YÖK elinden geldiğince bölümlere girişte ve çıkışta kaliteyi artırmaya çalışıyor. Bu çalışma ilerde daha değişik şekilde gelecek. Buradan 11. sınıfta okuyan gençleri de uyaralım. Önümüzdeki yıl sınav sistemi bu yılın aynısı olacak. Bir değişiklik söz konusu değil. Çalışmalarınızı bu yıla benzer şekilde yapmanızda yarar var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA