Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YÖK Program Atlası

Hatırlayacağınız üzere, 2016 ÖSYS'yi geçen yıllardan farklı kılan değişiklikler var. İlki YGS baraj puanının 150'ye çıkması. YÖK'ün yükseköğretimde kaliteyi artırmak amacıyla aldığı bu karar özellikle YGS puanı ile önlisans programı tercih edecekleri etkileyecek. 2'nci önemli değişiklik, bir mesleğe dönük liselerin mezunlarına verilen ek puan katsayısının kaldırılması. 3'üncü değişiklik, bazı programların puan türünün değişmesi (örnek: Siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, gazetecilik, halkla ilişkiler). Bu değişiklik özellikle tercih döneminde adayları biraz zorlayacak.
Kanımca, 2016 ÖSYS'nin en büyük sürprizi YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın açıkladığı YÖK Program Atlası ve Net Sihirbazı olacak. O basın toplantısında bulunamadım. Ancak Yekta Hoca'nın o konuşma metni elime geçtikten sonra merakla yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulaştım. Site tam anlamı ile yükseköğretim sistemimizin tomografisi niteliğinde.
Siteyi ve adayların bu kaynaktan nasıl faydalanacağını, yükseköğretimde yıllardır nitelikli veri madenciliği çalışmalarına imza atan öğrencim ve değerli dostum Burak Kılanç ile masaya yatırdık. İlk tespitimiz; YÖK Başkanı Saraç'ın o konuşmasının satır aralarında dikkat çeken önemli mesajlar var. Anlaşılan YÖK artık veri ve bilgileri cesaretle kamuoyu ile paylaşan, tüm ilgili taraflara fayda sağlayan, gençleri kucaklayan bir hüviyete kavuşacak.
YÖK Program Atlası'nda, YÖK ve ÖSYS verileri için üniversite ya da program ismini seçiyorsunuz. O program ile ilgili tüm detaylar önünüze bir akordeon yapısında geliyor. Taban-tavan puanlar, başarı sıraları, yerleşenlerin geldiği bölgeler, iller, liseler, lise alanları, cinsiyet dağılımı, tercih eğilimleri, son kişinin profili, akademisyen sayıları, Erasmus ile gidip/ gelenler, yatay geçişle ayrılanlar/ gelenler ve daha pek çok bilgi. Önlisans programlarında sınavsız geçiş ve YGS kontenjanlarına yerleşen dağılımı dikkat çekici. Bir diğer değerli bilgi, 2014'te üniversiteye yerleşip 2015'te puanı kırıldığı halde yerleşenlerin sayısı olacak.
Üniversite adaylarının çok merak ettiği bir konu da hedeflediği programa kaç netle yerleşebileceği. YÖK bu konuda da çalışmış. Lisans ve önlisans programlarına geçen yıl yerleşenlerin YGS/ LYS ortalama netlerini sistemde görmek çok kolay. Bu sayede öğrencilerin tahmini puan hesaplama sitelerine başvurmasına da gerek kalmıyor.
YÖK Program Atlası'nın esas kıymeti 25 Mart'ta ortaya çıkacak. 2016 YGS sonuçları açıklandığında adaylar ilk önce YÖK Atlası'na bakmalı. Zira kendi puan ve başarı sırasını hedeflediği programlara geçen yıl yerleşenlerin 2015 YGSa ortalama puan ve başarı sıralarıyla kıyaslayabilecek, buna göre çalışma program ve taktiklerini geliştirebilecek.
2016 ÖSYS ve tercih süreci, YÖK Program Atlası ile çok farklı geçecek. YÖK'ü merak ve heyecanla izlemeyi sürdüreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA