Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Önce kendini doğru tanı

Halihazırda bir üniversitede eğitim almasına ya da mezun olmasına rağmen bundan hoşnut olmayan çok sayıda gencimiz var. Sınav hazırlık süreci sadece ders çalışmak, konulara hâkimiyet, testlerde başarı olarak değerlendiriliyor. Üniversite sınavı adeta tüm hayatın anlamının sorgulandığı, belli bir sıra yakalanması gereken temel amaç haline dönüştü. Konuyu, sevgili kardeşim Okan Üniversitesi Aday İlişkileri Müdürü Servet Gülsün Şirin'e danıştım.
Okan Üniversitesi'nin konferanslarında, kampusta adaylarla yaptığı çalışmalarda gördüğüm kadarıyla, gençlerin bir iç keşif gerçekleştirmesi gerekiyor. Başarıyı, en yüksek puanı almak değil de, sonucun bireyi tam yansıtması ve mutlu etmesi olarak görmeliyiz. Böylece, problemi çözmeye başlayabiliriz.
Üniversiteye hazırlık ders çalışmaktan çok daha kapsamlı bir süreç. Kendini tanıma, yetenek ve özelliklerini keşfetme ve bu özelliklere uygun meslek seçme, meslekleri ve programları tanıma ön plana çıkıyor. Üniversiteler hakkında detaylı bilgi edinme, uygun hedefler belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için verimli ve hedefe uygun ders çalışma alışkanlıkları kazanmak çok önemli. Sınav sistemi hakkında doğru bilgiye ulaşma, sınav kaygısı ile baş etme ve en sonunda da tercihlerini en doğru şekilde gerçekleştirip istenen programı en uygun üniversitede okuma şansı yakalama bu çalışmanın adımlarını oluşturuyor.

Aday ilişkileri
Tüm yıl boyunca ders çalışmaya odaklanan adaylar, diğer aşamaların tümünü çok kısıtlı sürede gerçekleşen tercih dönemine bırakıyor. Tercih döneminde üniversitelerin sadece puanlarına ve sıralamalarına bakıp tercih yapıyorlar. Sadece matematiksel bir sıradan oluşan bu tercihlere kişilik özellikleri, yetenekler, ilgiler yansımazken yüksek puanlı aday için de düşük puanlı aday için de, en popüler olanı elde etmek önemli. Sonra da "ya ne yapalım böyle oldu" denip kadere razı olunuyor ya da en baştan başlanıyor.
İşte bu noktada, ülkemizde bir ilk olarak Okan Üniversitesi, Aday İlişikleri Müdürlüğü'nü kurmaya karar verdi. Psikologlardan, rehber öğretmenlerden, eğitim uzmanlarından oluşan ekip üniversite adaylarına yolculuklarında rehberlik ediyor. Tercih döneminin kısıtlı zamanına sıkışmadan, puana ve sıraya göre değil isteğe göre sıralama yapacakları çözümler üretiyor. Kendilerini tanıma, ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerinin yollarını gösteriyor. Meslekler ve üniversiteler hakkında doğru bilgilenmelerini sağlıyor. Gerçekçi hedeflerle başarmalarına tanıklık etmek ve mutlu olmalarını sağlamak için çalışıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA