Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ezber bozan tercih

Okan Üniversitesi, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Büyük Rehberlik Buluşması'nda Türkiye'nin dört bir yanından rehber öğretmenleri Antalya Marco Polo Otel'de ağırladı. 500 rehber öğretmen buluşmada "Ezber Bozan Tercih" paneliyle üniversite tercihleri konusunda farklı yaklaşımları tartıştı.
Benim de panelist olduğum toplantının açılışında, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan, Rektör Yardımcısı Galatasaray Lisesi'nden kardeşim Prof. Dr. Alinur Büyükaksoy ve Aday İlişkileri Müdürü Servet Gülsün Şirin üniversitenin yeniliklerinden bahsettiler.
Özellikle sağlık alanında yapılan yatırımlar, yeni açılan Okan Üniversitesi Hastanesi ve Miami'de hazırlık eğitimi olanakları rehber öğretmenlerin ilgisini çeken başlıklar oldu.
Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan açılış konuşmasında, rehber öğretmenlerin, çocuklarımızın geleceğinin şekillenmesindeki önemine dikkat çekti. Rehberlik hizmetinin, meslek ve üniversite seçimi konusunda ne yazık ki henüz istenen noktaya gelinmediğini belirtti.
Ezber Bozan Tercih panelinde birbirinden değerli rehber öğretmenlerle, öğrencilerin sınav ve gelecek kaygısıyla kendini tanımadan, ilgi ve yeteneklerinin farkına varmadan gerçekleştirdiği tercihlerin neden olduğu açmazları ortaya koyduk. Artık eski verilerle tercih yapmanın mümkün olamayacağını vurguladık. Eskiden üniversiteler öğrenci seçiyordu, bugün öğrenciler üniversite seçiyor. Ancak buna rağmen istediklerini seçemiyorlar.

Popüler sektör
İstatistikler gösteriyor ki, sınava hazırlanmak kadar doğru tercih de önemli. Her yıl üniversite sınavına giren adayların yüzde otuzu okuduğu ya da bitirdiği bölümden memnun olmadığından yeniden deniyor.
Öncelikle sıra ve puanla, tercih robotuyla tercih yapmaktan vazgeçilmesi gerekiyor. Geçen yılın verilerini referans almak, salt puanlara bakmak asıl önemli olanları göz ardı etmeye neden oluyor.
Özellikle 2025 veya 2027'de hayata atılacak gençlerin donanımlı olması gerekiyor.
Bir branştan tam bilgili olacaklar. Ancak, yan bölümlerden de ön bilgi sahibi olmalılar.
Buna "popüler sektör" diyoruz. Bunun için, tercih döneminde üniversitelerden bilgi alın. Gelecekte sıradan insan olmamak için, üniversitede hayata profesyonel hazırlanmanız gerekecek.
Peki, bu ezberi nasıl bozmalı? Öğrenciler yetenek ve ilgilerini keşfetmeli, potansiyellerini değerlendirip, mutlu olacakları alana yönelmeli.
Üniversiteleri puanlara göre değerli ya değersiz sıralamasına sokmadan kendilerine en uygun koşullara sahip okulları sıralamalılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA