Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yurtdışı eğitim seçeneği

Günümüzde yurtdışında eğitim alma fikri öğrenciler için hayalin çok ötesinde kolaylıkla elde edebilecekleri bir durum haline geldi. Gelişen teknoloji ve dünyanın her yerine ulaşabilmeyi sağlayan internet ağı yaşadığınız ülkenin dışında size farklı şehirlerde ve üniversitelerde eğitim alma imkânı sunuyor.
Öte yandan yurtdışında çok kısa bir süreliğine giderek asıl amacın eğitim değil seyahat olması ve çok kısa sürelerle eğitim alınması yurtdışı eğitim kapsamına girmiyor. Yurtdışı eğitim danışmanlığı ise, bu eğitimi almanız konusunda size danışmanlık yapan kişilerden oluşan firmalar oluyor. Bu firmalardan gidip bilgi ve fiyat alıyorsunuz, firmalar anlaşmalı olduğu okullarla sizlere fiyatlar veriyor ve o andan itibaren sizi yönlendiriyorlar. Bu yönlendirme sırasında öğrencinin ihtiyacı olabilecek her şeyi düşünüyorlar. Nerede kalması gerekiyor, neler yapması gerekiyor, hangisi sizin için daha iyi, kalacağı yerin okula mesafesi ne, gibi başlıklar.

Okulun denkliğini öğrenin
Bir yandan globalleşmenin getirdiği rekabet artışı, bir yandan ülkemizdeki zorlu sınav sistemi gençlerimizi geleceklerini en doğru şekilde yapılandırmak için farklı alternatiflerin arayışına itiyor. Bu konuda uzman, sevgili dostum, 30 yıllık eğitimci, Senin Geleceğin Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık'ın kurucusu Banu Alptekin ile buluştuk. Uzun yıllardır hem eğitim koçluğu, hem yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan Alptekin Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu. Üniversitede okurken başlayan eğitim sevdası onu zaman içinde bir ilham perisine dönüştürmüş. Onun için yaptığı çalışmalar, işten de öte bir var olma sebebi adeta.
Yurtdışı eğitimde ilk adım öğrenciyi tanımak, analiz etmek ve bu doğrultuda kariyeri konusunda seçenekler sunmak oluyor. Kişiye uygun en doğru ülke, okul ve meslek tercihi bu işin kilit noktası. Aday ne istediğine karar verdikten sonra verilecek olan danışmanlık hizmeti ise ikinci adım. Başvuru ve kabul sürecinde gerekli resmi işlemlerin takibi, vize süreci, yolculuk planlaması, eğitim alacağı ülkede yerleştirme, oryantasyon ve 7/24 yaşam ve motivasyon desteği gibi teknik konuların tümü danışmanlık kapsamında olmalı.
Ağırlıklı olarak yurtdışındaki üniversitelerde lisans ve yüksek lisans yerleştirmeleri yapan Alptekin ihtiyaca göre dil eğitimleri ve lise öğrenci değişim programları konusunda da öğrencilere destek veriyor. Öğrencilere hem ülke ve üniversite tercihleri yaparken detaylı araştırma ve çok yönlü değerlendirme yapmalarını öneriyor. Avrupa'da çok yakından tanımadığımız başarılı ülke ve üniversite seçeneklerinin de olduğunun altını çiziyor. Örneğin Macaristan Budapeşte Teknik Üniversitesi'nden bugüne kadar 14 bilim insanı NOBEL Ödülü kazanmış. Bu büyük başarı, okul hakkında bize iyi bir fikir veriyor. Avrupa üniversitelerine kabul edilmek sanıldığı kadar zor değil. Öğrenciler lise diplomaları ile hayalini kurdukları bölümlere başvuru yapabiliyorlar. Önemli olan eğitim diline hâkim olmak. Burada da dil eğitim paketleri veya üniversitelerin hazırlık eğitimleri devreye giriyor. Bence, yurtdışına giderken seçtiğiniz okulların denkliğini MEB'den ve YÖK'ten öğrenin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA