Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Suriye Türkmenleri Meclisi

Sevgili okuyucular, Osmanlı Türk İmparatorluğu yıkıldıktan sonra yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nde Osmanlı'nın mirası her anlamda reddedilmiş ve bugünkü sınırlarımız dışında kalan Müslüman ve Türk tebaamız kendi kaderine terk edilmiştir. Balkan katliamı ve göçü, Kafkas katliamı ve göçü, Kırım ve Ahıska Türklerinin tehciri, Revan'da uygulanan katliam ve daha niceleri, ne yazık ki bugün insanımız tarafından iyi bilinmemektedir.
Cumhuriyet döneminde, hudutlarımız dışında kalan Türkler, ihmâl edilerek en tabiî hakları konusunda himayesiz bırakılmışlardır.
Özellikle uzun süren BAAS diktatörlükleri sırasında Saddam, Hafız Esad ve Beşar Esad gibi İslâm ve Türk düşmanı eli kanlı zalim diktatörler Irak ve Suriye Türkmenlerini ezmişlerdir.

***

7. asırdan itibaren Oğuz Boyları akıncılarının Irak ve Suriye'ye geldikleri ve 10. ve 11. asırlarda Tük/Türkmen göçlerinin gerçekleştiği bilinmektedir. Türkler, bin yıldır bugünkü Suriye topraklarında hâkimiyet kurmuşlar ve 1.
Dünya Savaşı
sonuna kadar Suriye'yi ve Suriyelileri savunmuşlardır. Suriye'de Türkmenler yüzde 25'lik bir nüfusla ülkenin Araplar'dan sonra ikinci büyük grubunu teşkil etmektedir.
3,5 milyon Türkmen nüfusu ile yaklaşık 3 milyonluk Türkmen asıllı asimilasyona uğramış nüfusu hesaplarsanız, bugün Suriye'de 6,5 milyon Türkmen, 1,5 milyon Kürt ve 1,7 milyon Nusayri Arap yaşamaktadır. Bugün Orta Doğu'da 10 milyondan fazla Türk/ Türkmen bulunmaktadır. Suriye Türkmenleri, 1921 Ankara Antlaşması rafa kaldırılarak hiçbir hakka ve hukuka sahip olamamışlardır.
***

Suriye Muhalefet Cephesi'nde Türkmenler kahramanca savaşmakta ve mücadele etmektedir. Ancak, savaş sonrasında haklarına kavuşacakları konusunda endişelerimiz vardır. Türkmenlerin güvenliği bizim boynumuzun borcu olduğu gibi, Türkiye'nin Suriye bakımından en önemli kozunun ve teminatının, teşkilâtlanmış bir Türkmen varlığı olduğu unutulmamalıdır. Türkiye, savaşın başlangıcından beri Suriye Türkmenleri ile ilgilenmeye başlamış; kendisi de has bir Türkmen/ Yörük olan Dışişleri Bakanımız Davutoğlu, Türkmenlerin teşkilâtlanması ve birliği konusunda çalışmalarda bulunmuştur. Bu maksatla 1. ve 2.
Türkmen Platformları Toplanmıştır
.
Bugün 'Suriye Türkmenleri Meclisi' resmen kurulmuş ve ilk toplantısını Ankara'da gerçekleştirmiştir.
Toplantıya Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu iştirak ederek Türkmen Meclisi'ni destekleyici konuşmalar yapmışlardır. Erdoğan ve Davutoğlu'nun Türkmenlere birlik olmaları ve siyasette aktif rol almaları gerektiği yönündeki çağrıları dikkat çekmiştir.
Başbakan konuşmasında, 'Sizin sıkıntılarınız bizim sıkıntılarımızdır.
Bizler sizin çektiğiniz acıları yüreğimizin derinliklerinde hissediyoruz.
Türkmen kardeşlerimizin acılarını dindirebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz(...) Kendi içinizdeki insicamın, birlik ve beraberliğin bozulmasına izin vermeyin. Türkmen halkı adına gerçekleştireceğiniz başarılarda biz de Türkiye olarak iftihar etmeye devam edeceğiz.'
***
'Suriye Türkmenleri Meclisi'nin kurulması için gayret gösterenleri, Dışişleri Bakanımız Davutoğlu'nu ve Başbakanımız Erdoğan'ı candan tebrik ediyorum. Suriye Türkmenleri ile ilk ilgilenen devlet adamlarımız onlardır. Meclis'in kuruluşunun Türkmen kardeşlerimize, Suriye'ye, Türkiye'ye ve Türk Dünyası'na hayırlı ve uğurlu olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA