Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Türk dünyası hakkında çok önemli bir proje

Bu Pazar sohbetinde sizlere, Türk Dünyası hakkında hazırlanan çok önemli bir proje ve bunun sonucunda yayınlanan 4 ciltlik eser ile çok değerli gördüğüm ve mutlaka okumanızı tavsiye ettiğim iki kitaptan bahsetmek istiyorum.
Atatürk Kültür Merkezi'nin Projesi
Proje
'nin tam ismi şöyle: 'Avrasya'da Yeniden Çizilen Sınırlar, İnşa Edilen Kimlikler Projesi' Projenin, düşünce bakımından mimarı Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Türk dili ve edebiyatı uzmanı Prof. Dr. Mustafa İsen'dir. Çalıştaylar ve saha araştırmalarıyla gerçekleştirilen bu bilimsel projede, türkoloji, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, dil konularında uzman akademisyenler çalışmıştır. İlk çekirdek kadro, Ayşegül Aydıngün, İsmail Aydıngün, Süer Eker, Eyüp Bacanlı ve Mustafa Durmuş'tan oluşmuş ve üç yıl içinde eserler ortaya çıkmıştır.
Eserleri yayınlayan 'Atatürk Kültür Merkezi' ile birlikte 'Türk Dil Kurumu', 'Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı' projeyi desteklemiştir. Proje çerçevesinde yayınlanan 4 ciltlik seride 'Türk Dilli Halklar ve Türkiye ile İlişkiler' açısından; 'Bağımsızlıklarının Yirminci Yılında Orta Asya Cumhuriyetleri' (1. Kitap. Editörler: Doç. Dr. Ayşegül Aydıngün- Dr. Çiğdem Balım), 'Bağımsızlıklarının Yirminci Yılında Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna' (2. Kitap. Editörler: Prof. Dr. İsmail Aydıngün-Dr. Çiğdem Balım), 'Sovyetler Birliği'nin Dağılmasından Yirmi Yıl Sonra Rusya Federasyonu' (3. Kitap. Editörler: Prof. Dr. Erhan Büyükakıncı-Doç. Dr. Eyüp Bacanlı) ve 'Sovyet Sonrası Dönemde Türk Dilli Halklar Dil Sorunu, Yeniden Biçimlenen Kimlikler' (4. Kitap. Editörler: Sema Aslan- Rena Salehova).
Toplam olarak 2400 sayfa tutan ve son derece lüks şekilde ciltli ve şömize kapaklı bu eser, AKM tarafından yüzde elli indirimle sadece 90 liraya satılıyor. Bu, son derece değeri eseri, Bayındır 2. sokak 24 numaradaki AKM satış bürosundan temin edebilirsiniz.
Başta Prof. Dr. Mustafa İsen olmak üzere, projeyi gerçekleştiren akademisyen ve araştırmacılarımızı tebrik ediyorum.

'Türkiye'nin Etnik Yapısı'
Sevgili okuyucular, Türkiye'de en fazla basılan bilimsel eser hangisidir bilir misiniz? Değerli araştırmaca Ali Tayyar Önder'in 'Türkiye'nin Etnik Yapısı' (Halkımızın Kökenleri ve Gerçekler) adlı eserinin, tam '54. Baskısı', yenilenmiş ve genişletilmiş olarak yayınlanmıştır. Eski Dekan Yardımcısı Ali Tayyar Önder, bütün ömrünü etnolojik araştırmalara vakfetmiş bir gönül adamıdır. Bu emsalsiz eser, kendi alanında yayınlanmış tek araştırmadır. Önder, her baskısında yeni araştırma sonuçlarıyla eserini güncellemekte ve yenilemektedir. 'Türkiye'nin Etnik Yapısı', bu konuda yapılmış bütün araştırmalara yer vermekte ve bazı kamuoyu araştırma şirketlerinin yanıltıcı ve yönlendirici bulgularını ortaya koymaktadır. Tam 235 dipnot almış 360 sayfalık bilimsel bir eseri, elinizden hiç bırakmadan birkaç günde zevkle okumak istiyorsanız, Ali Tayyar Önder Hocamızın bu benzersiz eserini mutlaka edinmelisiniz (Kripto Yayınları, fiyatı 18 lira) Ali Tayyar Önder gibi millî birliğe ve bütünlüğe önem veren ve gerçekleri ortaya koyan araştırmacılarımız sayesinde, etnik yapı üzerinden politik madrabazlıklar yapmaya yeltenenler maksatlarına ulaşamayacaklardır. Bu değerli eseri özellikle Türkiye'yi idare edenlere tavsiye ederim.
Samsun'un eski efsanevî Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül'ü hatırlarsınız. Bence Kemal Vehbi Gül'ün başarılarla dolu ömründe yaptığı en önemli hizmeti 'Anadolu'nun Türkleştirilmesi ve İslâmlaştırılması' adlı ölümsüz eseridir. Bu eseri vatansever yeni 'Âsım Nesli'nin mutlaka okumasını tavsiye ediyorum. İlk okuduğum zaman nasıl elimden bırakamadıysam, sizler de ilim ile gönülü bir arada terennüm eden bu değerli kitabı son sayfasını çevirmeden elden bırakamayacaksınız (Akçağ Yayınlar, 18 lira).

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA