Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Kırım bizim canımız

Sevgili okuyucular, bundan 70 yıl önce, 18 Mayıs 1944 gecesi sabaha karşı Kırım Türkleri'nin tamamı, 1500 yıllık vatanlarından zorla koparılarak 20 dakika içinde hayvan vagonlarına doldurulup Sibirya'ya ve Sovyetler Birliği'nin en ücra köşelerine sürüldüler. Bu soykırımda, Kırım Türkleri'nin yüzde 46'sı, havasızlık, salgın hastalık, soğuk, açlık ve katliamlar yüzünden hayatını kaybetmiştir.
Bu alçakça soykırıma CHP Şeflik Yönetimi seyirci kalmıştı.
Kırım Türkleri'nin Mustafa Cemiloğlu'nun (Kırımoğlu) liderliğinde verdikleri mücadele sonucunda, soykırımdan kurtulan az bir kısmı, 1967'de vatanlarına dönebildiler. Hâlen pek çok sorunlarıyla beraber, son asırda 2 milyondan fazla Kırım Türkü'nün yok edilmesinin acısını yaşıyorlar. Kırım, Kırım Türkü-Tatarı denilince yüreğimizin bir köşesi derinden sızlar. Türk ve dünya tarihinin bu en mazlum, en mağdur fakat en vakur insanları, asırlar boyunca katledilmişler, sürülmüşler, soykırıma maruz kalmışlar, lâkin gözlerden uzak sessiz sedasız nice destanlar yazmışlardır.

***

Son haftada Ukrayna'daki olaylar sonunda Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Rus taraftarı totaliter rejimi devrilmiş ve Ukrayna bölünmenin eşiğine gelmiştir. Kendi adamlarının devrilmesinden hoşlanmayan Moskova ise, 60 yıldır Ukrayna toprakları içinde bulunan 'Özerk Kırım'ı Ukrayna'dan ayırıp Rusya'ya bağlamak için sistemli bir işgal başlatmış bulunuyor. Kırım'da Meclis ve Başbakanlık işgal edildi ve resmî binalara Rus bayrağı çekildi.
Kırım'ın başkenti Akmescit'te (Simferopol) başlatılan dolaylı Rus işgali, Ukrayna'ya karşı koz olarak kullanılmak isteniyor.
Hâlen dünyada 800 binden fazla Kırım Türkü bulunuyor ve bunun 250 bin kadarı Kırım'da yaşıyor.
***

Kırım'da büyük sürgünden sonra Türkler'den boşaltılan topraklara ve evlere Rus'lar sistemli şekilde yerleştirildi. Bu sebeple hâlen, Kırım Özerk Bölgesi ahalisinin yarısından fazlasını Ruslar meydana getiriyor. Geri kalan nüfusun % 25'ini Ukraynalılar ve % 15'ini de Kırım-Tatar Türkleri oluşturuyor. Ruslar, özellikle Sivastopol civarında çoğunlukta bulunuyor.
***

'Kırım Tatar Millî Meclisi' ve 'Kırım Türkleri Ukrayna'ya bağlı olan Kırım Özerk Bölgesi'nin Rusya'ya bağlanmasını istemiyor.
Esasen Kırım Türkleri bir bakıma Ukrayna'nın bütünlüğünün garantisi durumundalar. Kırım Tatarları, Özerk Cumhuriyet'i Ukrayna'dan ayırıp Rusya'ya bağlamak isteyen her türlü eyleme karşı harekete geçeceklerini bildiriyorlar.
Bütün bu gelişmeler karşısında Putin'in alacağı tavır merakla bekleniyor. Şurası muhakkaktır ki, Putin liderliğinde Rusya Federasyonu'nun Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni Ukrayna'dan kopararak kendisine bağlaması için yapacağı her türlü askeri eylem, uluslararası alanda hukuka aykırı bir işgal hareketi olarak kabul edilecektir.
Ayrıca, Rusların işgal tehdidi altında yaptıracağı bir referandumun meşruiyeti de çok tartışma konusu edilecektir.
Son olarak, şu hususun altını çizerek belirtmek istiyorum: Rusya Federasyonu'nun, Ukrayna olaylarını fırsat bilerek Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne el koyması karşısında, Türkiye'nin sessiz kalması da mümkün değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA