Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Gece atıştırmalarına son verin

Açlık hissiyle uykudan uyanmanıza sebep; gerçekten aç olmanız değil, beyninizin sizi yanıltmasıdır. Geceleri mutfağa koşuyorsanız, basit yöntemlerle iştahınızı kapatmanız mümkün

Gecenin bir yarısı uykunuzdan aç uyanıyor ve kendinizi buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Oysa bulabildiğiniz her şeyi yediğiniz bu saatler, uyku halinde dinleniyor olmanız gereken zamanlar. Açlık hissiyle uykudan uyandığınızda kendinizi, gün içinde yüksek kalorili olduğu için yemeyi reddettiğiniz birçok şeyi yerken bulabilirsiniz. Tartıda gördüğünüz rakamların devamlı değişmesine sebep olan bu durumun önüne geçmek, aslında mümkün. Başınıza gelenin aslında ne ve neden olduğunu bilmek, doğru davranışı geliştirmenin en önemli adımıdır.

ACIKAN BEYNİNİZ
İyice doyduğunuz bir akşam yemeğinden sonraki gece bile aç uyanıyorsanız; acıkanın beyniniz mi, yoksa mideniz mi olduğunu ayırt etmek gerekir. Bu gibi bir durumun ardından gelen gece acıkması; midenizden değil, beyninizden gelir. Bu ayrımı yapabilmeniz için bilmeniz gereken, açlık hissinin gelme şeklidir. Eğer aniden ve çok acıkmış hissediyorsanız, bu gerçek bir acıkma değildir! Eğer gerçekten acıkmış olsaydınız, açlık hissi yavaş yavaş adeta kademeli olarak geliyor olacaktı. O sizi aldatmayı başarabiliyorsa siz de onu kandırabilirsiniz. İlk yapmanız gereken, elinize ilk geleni yememek. Bu yönteme Amerika'da BAN yemek dizisi adı veriliyor. BAN; muz, elma püresi ve fındıktan oluşan bir sıralı beslenme şekli. Diyelim aç değilsiniz ama gecenin bir yarısı kazınan midenizin çıkardığı yolculuk mutfakta son buldu. Hemen bir muz alın ve ince ince dilimlemeye başlayın. Muzu ince dilimlere bölmek, elinizi ve gözünüzü oyalayacağından açlık şiddetinizde azalmaya sebep olacaktır. Hazırladığınız muzu yavaş yavaş yiyin. Beş dakika bekleyin. Hâlâ aç hissediyorsanız, pürenizi yemeğe başlayabilirsiniz. Elma pürenizin ardından hemen fındığa uzanmayın. 10 dakika kadar bekleyin! Hâlâ doymuş hissetmiyorsanız, bir miktar fındık yiyin. Böylece kapanışı tuz tadıyla yapmış ve kabaran iştahınızı bastırmış olacaksınız.

DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN !
Temiz bir ağız hissi, sizi atıştırmalıklardan uzaklaştırmak için yeter. Diş macunu ya da ağız yıkama sularını kullandığınızda, ağız tadınız kısa bir süre için değişir. Eminin birçoğunuz bunu yaşayarak öğrenmiştir. Dişlerinizi fırçaladıktan hemen sonra yediğiniz çikolatanın tadı, farklı zamanlarda yediklerinize hiç benzemez. Açlık hissiyle uyandığınızda önce mutfağa değil banyoya gidin ve yatarken fırçalamış dahi olsanız dişlerinizi fırçalayın ya da ağız suyuyla çalkalayın.

ALIŞVERİŞE TOK KARNINA ÇIKIN

Olmayan bir şeyi yiyemezsiniz değil mi? Özellikle hızlı tüketilebilecek hazır atıştırmalıklar, gece uyanmalarında tercih edebileceğiniz ilk alternatifler arasında yer alır. Kendinizi gecenin bir yarısı mutfakta buluyorsanız, mutfakta bir şey bulamayın! Alışverişe tok karnına çıkın ve sağlıklı şeyler alın. Böylece, uyandığınızda koca bir dilim pasta yerine sağlıklı alternatifler tüketmiş olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA