Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Günlük hayattaki pratik yardımcınız: Tuz

Tuzu, sağlığımıza olumsuz etkileri nedeniyle sofralarımızdan çıkarmaya başladık. Ancak tuzu; ütünüzü temizlemekten leke çıkarmaya, yüz maskesinden ıspanak yıkamaya kadar birçok alanda kullanabilirsiniz

Geçtiğimiz hafta, tuz ve şekerin tat vermek dışında da faydaları olduğunu yazmıştım. Şeker ve tuzun alternatif kullanım alanlarını keşfetmekten keyif alan siz sevgili okurlarımdan gelen tepkiler üzerine, önceki yazımda yer vermediğim diğer yöntemlerden bahsetmeye karar verdim. Bakalım günlük hayatımızda tuzu başka nerelerde kullanabiliriz?

YAZ AYLARININ KABUSU SİVRİ SİNEKLER
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sivrisinekler de kendini göstermeye başlayacak. Piyasada koruyucu ya da tedavi edici sayısız krem bulmak mümkün. Ancak doğal çözümlerden yana olanlardansanız, sivrisinek sokmalarını tedavi etmek için yapmanız gereken çok basit. Kaşınan bölgeyi tuzlu su ile yıkamak yapabileceklerinizin başında geliyor. Daha hassas bir cilde sahipseniz ve tuzlu su banyosu yetersiz kalıyorsa, az miktarda zeytinyağı ve tuzu karıştırarak, söz konusu bölgeye sürmeniz kesinlikle iyi gelecektir.

ŞİŞMİŞ GÖZLER KABUSUNUZ OLMASIN
Hangi sebeple başınıza gelmiş olursa olsun şişmiş göz kapakları canınızı sıkmaya yeter. Onlarca lira harcayarak alacağınız cilt bakım ürünlerinin yerine tuzdan faydalanmayı deneyin. Bir çay kaşığı tuzu yarım litre sıcak suya ekleyin ve karıştırın. Bir miktar pamuk ya da göz pedini bu suda ıslatarak, göz kapaklarınızın üzerinde bekletin.

ÜTÜ TEMİZLİĞİNDE TUZ MUCİZESİ
Lekelenmiş ütü tabanı, titiz hanımlar için mutlaka kurtulunması gereken bir şeydir. Kimyasal temizleyiciler, ütü tabanı gibi pürüzsüz kalması gereken yüzeylerde kalıcı hasar bırakabilir. Bu sebeple doğal yöntemler, daima öncelikle denenmelidir. Ütü tabanından daha büyük bir kağıdı açın ve üzerine bol miktarda tuz serpin. Ardından ısıttığınız ütüyü, tuzlu yüzeyde bir süre gezdirin. Tuz ısındığında ortaya çıkan reaksiyon, ütü tabanında oluşmuş lekelerden kurtulmanızı sağlayacak.

ÇAY VE KAHVE LEKELERİNDEN KURTULUN
Beyaz porselen fincan kullanmayı sevenlerdenseniz, bir süre sonra oluşan çay ve kahve lekeleri iştahınızı kaçırmaya yetebilir. Hanımların birçoğu bu gibi lekelerden kurtulmak için çamaşır suyu kullanıyor. Çamaşır suyu, insan sağlığı için son derece zararlı bir kimyasal madde. Bu lekelerden doğal yollarla kurtulmak isterseniz, hafif ıslattığınız fincan ya da bardağınızı, yüzeyine tuz serptiğiniz bulaşık süngeriyle ovalamanız yeterli!

ISPANAK YIKAMANIN KOLAY BİR YOLU VAR
Yıkanmasındaki zorluk sebebiyle menüden ilk çıkartılan sebze genelde ıspanaktır. Sayısız fayda ve lezzetine rağmen özellikle çalışan hanımlar, zaten kısıtlı zamanlarını ıspanak yıkayarak geçirmek istemez. Ispanak yapraklarını, büyükçe bir kapta hazırlayacağınız tuzlu suda biraz bekletin. Kısa süre sonra toprak vb. maddelerin yaprakları terk ederek suya karıştığını göreceksiniz. Ardından basit bir durulama işlemi yapmanız yeterli.

ÇAMAŞIRLARINIZ RENKLERİNİ KORUSUN
Özellikle renkli havlularınızda son derece iyi sonuç alacağınız bu yöntemi uygulamak son derece basit. Yeni aldığınız giysi veya havlularınızı yıkarken, makinanızın deterjan gözüne bir ölçek tuz ekleyin ve bunu ilk üç yıkamada tekrar edin. Çamaşırlarınızın canlılığını uzun süre koruduğunu göreceksiniz.

YAĞLANAN SAÇLARA İNGİLİZ TUZLU MASKE
Kolay yağlanan ve hacim kaybeden saçlarınız varsa tuzu, mutfağınızdan banyonuza taşımanın vakti gelmiş demektir. Kolay uygulanan ve hızlı sonuç veren bu formülü hazırlamak için yapmanız gereken son derece basit. İngiliz tuzu olarak da bilinen ve piyasada kolaylıkla bulabileceğiniz tuzu, eşit miktarda saç kremiyle karıştırın ve kuru haldeki saçlarınıza masaj yaparak yedirin. Yaklaşık 20 dakika bekleyin ve bol suyla durulayın. Haftada bir yapacağınız bu saç maskesi sayesinde, çok daha geç yağlanan ve hacim kazanmış saçlara kavuşabilirsiniz.

TUZ VE KABARTMA TOZU İLE AĞIZ ÇALKALAMA SUYU HAZIRLAYIN
Son yıllarda diş macunları ve ağız bakım suları hakkında yapılan araştırmalar, sağlığını önemseyen hassas kişileri alternatif doğal çözümler aramaya itti. Doğal çözüm arayışı içinde olanların kolayca uygulayabileceği bu formül için sadece iki malzemeye ihtiyacınız var. Tuz ve kabartma tozu. Bir ölçü tuz ve iki ölçü kabartma tozunu bir bardak suya ekleyin ve karıştırın. Dış fırçanızı bu suya daldırın ve bekletin. Dişlerinizi, belirlediğiniz aralıklarla macunsuz olarak bu fırçayla fırçalayın. Ancak bu karışımı kullanmak, diş macununu tamamen terk edeceğiniz anlamına gelmiyor. Gerekli testlerden geçmiş ve insan sağlığına zararı bilinen maddeleri içermeyen diş macunlarını kullanmaya devam etmeniz, bu yöntemin etkisini arttırarak, faydayı maksimize edecektir. Tuz ve kabartma tozunu eşit miktarda ekleyerek hazırlayacağınız bir diğer karışımı, ağız çalkalama suyu olarak da kullanabilirsiniz.

AHŞAP MASALARDAKİ BEYAZ LEKELERDEN KURTULUN

Mum yakmanın, mekanlara hoş bir hava kattığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak damlayarak oluşturduğu lekeler, birçoğumuzun kabusu. Bol miktarda tuzu daha az miktardaki suyla karıştırın. Henüz hiç yakmadığınız mumlarınızı, bu karışımda birkaç saat bekletin. İyice kurutun ve ardından kullanmaya başlayın. Çok daha az damladığını göreceksiniz. Özellikle ahşap masalarda oluşan beyaz halka şeklindeki lekeler yüzünden sürekli büyük örtüler kullanmak zorunda kalıyorsunuzdur. Bir miktar bitkisel yağı (Ayçiçek vb.) ve bir miktar tuzu karıştırın. Bu karışımı yumuşak bir süngere sürerek beyaz halkayı ovun. Eğer yeterince erken müdahale etmeyi başardıysanız, masanızı kurtardınız demektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA