Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Gözünüze gözünüz gibi bakın

Mükemmel bir sisteme sahip olduğu gibi bir o kadar da hassas olan gözlerinize iyi bakmalısınız. İşte uyku düzeninden beslenmeye, vitamin desteklerinden lens kullanımına kadar göz sağlığı ile ilgili çeşitli bilgiler...

Göz, tüm yaşama yakından etki eden en önemli organlardan biridir. Olması gerektiği gibi gören gözeriniz varsa, bu organın işleyişindeki mucizeleri fark etmeden yaşamaya devam edersiniz. Oysa göz, sahip olduğu sistemin mükemmelliği oranında hassastır da. Ona gereken özeni göstermeli ve onu beslemelisiniz. Yediğiniz gıdalardan, gözlük ve lens seçimine kadar sayısız faktör göz sağlığınızı etkiler.

Nasıl Beslenmeniz Gerekiyor?

A vitamininden zengin beslenin. A vitaminin göz sağlığı açısından mucizevi etkileri vardır. Görme kalitesini artırır, korneayı korur, göz bebeği yüzeyini parlaklaştırır ve gece körlüğü, glokom, katarakt, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının etkilerini minimize eder. Çocukluğumuzdan beri hepimizin duyduğu bir şey vardır ki o da havuç yemenin gözlerimize iyi geleceğidir. Evet, doğru! Havuç, içerdiği A vitamini oranı sebebiyle göz sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir. Peki gözlerimizin ihtiyaç duyduğu A vitamini sadece havuçta mı var? Tabi ki hayır! Ispanak, dolmalık biber, tatlı patates ve yumurta da A vitamini açısından zengin gıdalar arasında yer alır.

C Vitamininden Zengin Beslenin

C vitamini, tüm vücut sağlığımız için kritik öneme sahip vitamin gruplarından biridir. En bilinen marifeti, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek grip ve soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıklardan korunmamıza yardımcı olmasıdır. Bu sebeple kış aylarının gelmesiyle birlikte C vitamini barındıran gıdaların tüketiminde artış gözlenir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, C vitaminin strese bağlı hastalıklardan korunmaya yardımcı olduğunu, hatta felç geçirme riskini de düşürdüğünü gösterdi. Bu mucize vitaminin göz sağlığı üzerindeki etkileri de azımsanmayacak ölçüde değerli. Yapılan araştırmalar C vitaminin, katarakt oluşumu riskini azalttığını gösterdi. Bilindiği gibi katarakt yaşa bağlı gelişen bir göz hastalığıdır. Bu sebeple özellikle 40 yaşından sonra C vitamininden zengin beslenmek gerekir. C vitamini denildiğinde akla ilk portakal, limon ve benzer gıdalar gelir. Evet, bu saydıklarım C vitamini yönünden oldukça zengindir. Bunların yanında yeşil biber, çilek ve yeşil yapraklı sebzeler de C vitamini yönünden zengin gıdalar arasında yer alır.

E Vitamini kataraktı önlüyor

E vitamini, göz sağlığınız için son derece gerekli vitaminlerin başında gelir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, biber, fındık ve bitkisel yağlarda bol miktarda bulunan E vitamini, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu engellemede son derece önemli bir yardımcıdır.

Sebzeleri zeytinyağı ile tüketin
İlerleyen yaş ve -korunmasız haldemaruz kalınan güneş ışınlarının sebep olduğu yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı), okuma güçlüğü ile başlayıp ilerlemesiyle birlikte nesneleri çarpık ve dalgalı görmeye kadar gidebilen bir göz hastalığıdır. Yapılan araştırmalar, tamamen durdurulması -maalesef- imkansız olan bu hastalığın etkilerini azaltmanın (hatta yavaşlatmanın) mümkün olduğunu gösterdi. Bu aşamada devreye giren mucizenin adı, lutein... Luteinin etkisinin; A, C vitaminleri, çinko ve selenyum ile birlikte alındığında arttığı da biliniyor. Ispanak, brokoli gibi koyu yeşil sebzelerde bolca bulunan lutein, avokadoda da yeter miktarda bulunuyor. Yapılan araştırmalar, bu koyu yeşil sebzeleri az miktarda zeytinyağı ile tüketmenin, lutein etkisini artırdığını da gösterdi.

Omega-3 desteği alın

Omega-3 yağ asitleri, insan sağlığına faydası kanıtlanmış yağ gruplarının başında gelir. Yapılan araştırmalar, Omega-3 yağ asitlerinin göz kuruluğunun etkilerini azalttığını gösterdi. Somon balığı, ceviz ve keten tohumu; Omega-3 açısından oldukça zengin gıdalar arasında yer alır.

Uyku Çok Ön emli!

Gözleriniz, her gece -minimum- beş saat boyunca dinlenmelidir. Yeterli uyku uyunmadığında, gözler gereğinden fazla çalışmış ve dolayısıyla da yorulmuş olur. Yapılan araştırmalar; az uyumanın, göz spazmlarının başlıca sebepleri arasında yer aldığını gösteriyor. Yeterli uyku uyunmadığında, gözlerde kızarıklık, yorgunluk ve batma hissi de ertesi gün semptomları arasında yer alır.

Lenslerinizi doğru temizlemezseniz hastalığınız çok hızlı şekilde ilerler
Lens kullananların en çok dikkat etmesi gereken şey, lens temizliğidir. Lensler, doğru solüsyonla ve yöntemle temizlenmelidir. Gözlük kullanımın zorluğu ya da estetik kaygılar, kişileri lens kullanmaya itiyor ancak lensin yanlış kullanımı, rahatsızlığın son derece hızlı ve zaman zaman geri dönüşü mümkün olmayan derecede ilerlemesine sebep oluyor. Lens, herkesin kullanımına uygun görünse de herkes için aynı derecede konforlu değildir. Lens taktığınızda kendinizi rahatsız hissederseniz, bunu gözlerinizden gelen bir mesaj olarak algılayın ve dikkate alın. Rutinde bir şikayetiniz yok ancak nadiren rahatsız oluyorsanız, lenslerinizi hemen çıkarın ve şikayetiniz tamamen geçene kadar tekrar takmayın.

Dumandan Uzak Durun

Ayrıca yapılan araştırmalar, sigara dumanının; göz kuruluğu, glokom, görme kaybı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna sebep olduğunu gösterdi.
İşportadan gözlük satın almamalısınız
Güneşin zararları söz konusu olduğunda hemen hemen hepimizin aklına, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri gelir. Oysa güneş ışınları, cildimiz kadar gözlerimiz için de tehlike oluşturur. Gözlerinizi zararlı güneş ışınlarından korumak için seçeceğiniz güneş gözlüğü de yeterli faydayı sağlamak açısından son drece önemli. Gözlüklerinizi mutlaka, yetkili bir bayiden ve çeşitli kalite belgeleriyle belgelendirilmiş markalardan almaya özen gösterin. Sokak ve pazarlarda satılan güneş gözlükleri, göz sağlığınız için adeta birer tehdit unsurudur.

Gözlerinizi Ovuşturmayın
Gözlerinizi sık aralıklarla ovuşturuyorsanız, daha önce fark etmediğiniz alerjik bir durum söz konusu olabilir. Alerjik durumlarda, göz sıklıkla kaşınır ya da ovuşturulma ihtiyacı duyar. Göz bebeği üzerinde uygulanan kontrolsüz baskı, birçok sağlık sorununa sebep olabilir. Ayrıca etraftaki mikropların ellerde taşındığını düşünecek olursak, ellerimizi devamlı olarak gözlerimize götürmemiz, mikrobik durumların gelişmesine de sebep olabilir ki bu da önemsenmesi gereken bir tehlikedir. Gözlerinizi ovuşturuyorsanız, mutlaka bir uzmana baş vurmalı ve rahatlatıcı göz damlaları kullanmalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA