Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Göz renginiz size ne söylüyor?

Göz renginizin aslında hangi hastalıklara sahip olduğunuz hakkında ipuçları verdiğini biliyor musunuz? Koyu renk gözlü olanlar katarakta, açık renk gözlüler ise sarı nokta hastalığına daha yatkın oluyor

Görme gibi tüm hayatınızı yakından ilgilendiren bir yeteneği yöneten gözlerinizin daha sağlıklı olması için ona gereken özeni göstermeniz gerekir. Göz renginiz, genetik mirasınızla yakından ilgilidir. Tıpkı sahip olduğunuz hastalıklar gibi. Peki göz renginizin hangi hastalıklara sahip olduğunuz hakkında ipuçları barındırdığını biliyor muydunuz? Konuyu merak eden bilim adamları, hangi göz rengine sahip kişilerin hangi hastalıkları taşıma eğilimi gösterdiklerini araştırmışlar. İşte çıkan ilginç sonuçlar:

Katarakt

Eğer gözleriniz koyu tonlara sahip ise katarakt olma ihtimaliniz diğerlerine göre daha yüksek demektir. Farklı sebeplere bağlı olarak da gelişebilen katarakt, genelde yaşa bağlı olarak ortaya çıkar ve göz bebeğinin etrafında dumanlı bir hare görüntüsü oluşturur. American Journal of Ophthalmology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, koyu renk gözleri olan kişilerin katarakt hastalığına yakalanma ihtimalleri, diğerlerine oranla 1.5-2.5 kat daha fazla. Elbette bu oranlar açık renk göze sahip kişileri katarakta yakalanma ihtimalinden uzaklaştırmıyor. Gözleriniz ne renk olursa olsun onları, güneşin zararlı ışınlarından koruyarak katarakt ihtimalini uzaklaştırabilirsiniz. Bunun için sadece güneş gözlüğü kullanmak da yetmez. Gözlerinizi güneşten koruyabilecek özelliklerde şapka da kullanmalısınız.

Vitiligo

Yapılan araştırmalar, mavi gözlü kişilerin bir cilt hastalığı olarak bilinen vitiligoya yakalanma ihtimallerinin diğerlerine göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Vitiligo, cildin bazı bölgelerinde görülen renk açılmaları olarak tariflenebilir. Derimizde, pigment üreterek ten rengimizi oluşturan melanosit hücreleri bulunur. Bu melanositler, çeşitli sebeplerle zarar gördüklerinde vazifelerini gerektiği gibi yerine getiremezler ve pigment üretimi neredeyse durur. Bu durum, ilgili bölge derisinde sınırları belli ancak dağınık ve yamaya benzetebileceğimiz renk açılmalarına sebep olur. Oluşan beyazlık, neredeyse süt beyazıdır. Kişinin ten rengine göre belirginliği değişiklik gösterir. 2012 yılında Nature adlı dergide yayınlanan bir istatistiğe göre, mavi gözlü kişilerde vitiligo diğerlerine oranla daha az görülüyor. Yaklaşık 3 bin vitiligolu Kafkas'ın katılımıyla gerçekleştirilen bu istatistiki çalışmada, 3 bin katılımcının yüzde 27'sinin mavi, yüzde 30'unun yeşil veya ela, yüzde 43'ünün ise koyu renk gözlere sahip olduğu saptanmış. Kafkas halkının genel göz rengi dağılımına bakacak olursak, yüzde 52'sinin mavi, yüzde 22'sinin yeşil ya da ela ve yüzde 27'sinin kahverengi gözlere sahip olduklarını görebiliriz. Bu rakamlar arasındaki belirgin oran, koyu renk gözlere sahip kişilerin vitiligoya daha fazla yakalandıkları tezini doğrular nitelikte. Ayrıca Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli bilim adamları, göze mavi rengi veren iki genin (TYR ve OCA2), vitiligoya yakalanma ihtimalini düşüren en önemli etken olduğunu tespit etmişler.

Alkol duyarlılığı

Eğer kahverengi ya da siyah gözleriniz varsa, mavi ya da yeşil gözlülere göre daha az alkol almalısınız. Alkol tüketiminin göz rengi ayrımına bakmadan herkes için son derece ciddi zararları olduğu uzun yıllardır bilinmekte ve tüketilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Ancak alkol hassasiyeti diğerlerine oranla daha yüksek olanların incelendiği araştırmalarda, koyu renk gözleri olanların daha hassas oldukları ortaya çıkmış. 2001 yılında Personality and Individual Differences'da yayınlanan bir araştırmaya göre, koyu renk gözleri olan kadınların alkol duyarlılığı, diğerlerine göre daha yüksek.

Ağrıya dayanıklılık

Günlük yaşantımızı ve kalitemizi ciddi şekilde etkileyen ağrılara dayanma gücü kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimileri daha kuvvetli ve dayanıklı iken, kimileri çok daha zayıf ve dayanıksız olabilir. 2014 yılında düzenlenen American Pain Society'de bilim adamları tarafından açıklanan sonuçlara göre; mavi, yeşil ya da ela gözlü kadınların ağrıya dayanıklılığı kahverengi ya da siyah gözlü olanlara oranla çok daha yüksek. Doğum öncesi ve sonrası yakından incelen bir grup kadının dahil edildiği bir araştırma da bu sonucu destekler nitelikte nihayetlenmiş. Doğumdan önce hissettikleri kaygı, doğum yöntemleri ve doğum sonrası bulguların incelendiği araştırmaya göre, siyah ya da kahverengi gözleri olan kadınlar, diğerlerine göre çok daha kaygılı ve ağrıya duyarlı bulunmuşlar.

Sarı nokta hastalığı

Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu, yaşa bağlı olarak gelişen görme bozukluğu olarak tariflenebilir. Sarı nokta hastalığı, retina merkezinin hemen yanında gelişen bir bozukluktan kaynaklanır. Genetik miras ve sigara kullanımı bu hastalığın sebepleri arasında sayılabilir. İlerlemesi halinde kalıcı görme kaybına kadar gidebilen sarı nokta hastalığı ciddiye alınmalıdır. Sarı nokta hastalığı ve bu hastalığa sahip kişilerin göz rengi arasındaki ilişkinin incelendiği net bir araştırma henüz yapılmadı. Küçük çaplı ve istatistiğe dayanan çalışmalar mevcut. Buna göre, hastaların göz renkleri ve dağılımı incelendiğinde açık renk gözlülerin çoğunlukta olduğu tespit edilmiş.

Göz bebeğinde renk değişikliğine dikkat!
Göz bebeğinde renk değişikliği, sık karşılaşılan bir durum değildir ancak fark edildiğinde mutlaka dikkate alınması gerekir. Gözde renk değişiklikleri, birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Gözünüzün beyaz kısmında kırmızılıklar oluşuyorsa, bu alerjik bir duruma işaret ediyor olabilir. Eğer gözünüzün beyaz kısmı sarı renk almaya başladıysa dikkat; karaciğerinizde problem olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA