Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Koku alamıyorsanız Alzheimer olabilirsiniz

Alzheimer’dan en çok beynin koku alma duyusundan sorumlu olan bölgesi etkilenir. Gül, kiraz, duman, nane veya karanfil kokularını alamıyorsanız, en kısa sürede doktora başvurmalısınız

Hastalığı yaşayan kişi kadar yakın çevre ve ailesinin de hayatını zorlaştıran Alzheimer, son yıllarda sıkça karşılaştığımız bir rahatsızlık. Kısaca tanımlamak gerekirse Alzheimer, hafıza, düşünme ve davranış yetilerinde ortaya çıkan bir demans (bunama) türüdür. Genelde semptomlar, yavaş ve hafif şiddette görülmeye başlar ancak zamanla günlük rutinleri dahi etkileyebilecek kadar şiddetlenir. Gelişen teknoloji ve kalitesi artan yaşam şartları, beklenen insan ömründe ciddi bir artışa sebep oldu. Yaşlanabiliyor olmakla beraber ileri yaş rahatsızlıklarıyla karşılaşma oranı da arttı. Maalesef bu hastalığın henüz bir tedavisi yok. Ancak bilim adamları, tedavi edici yöntemler ve belirtileri erken teşhis ederek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak teknikler üzerinde çalışmaya devam ediyorlar. Yapılan araştırmalara göre, dünya üzerinde 26 milyondan fazla kişi Alzheimer ile mücadele ediyor. 2050 yılı için beklenen hasta sayısı ise oldukça yüksek. Bilim adamları, 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 1'inden fazlasının Alzheimer hastası olacağı öngörüsünü taşıyorlar. Alzheimer'ı tetikleyen birçok faktör var. Bunlar arasında en majör beş faktörü sıralamak gerekirse; yaş, genetik miras, diyabet, kafa travmaları ve kalp rahatsızlıkları sayılabilir.

FİZİKSEL AKTİVİTE ARTIRILMALI
Alzheimer'ı engellemek için yapılabilecek bir şey, fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Atalarımız boşuna 'İşleyen demir pas tutmaz' dememişler. Egzersiz yapmak, beyne daha fazla kan pompalanmasına sebep olur. Ayrıca eklem koordinasyonu için beyne sürekli sinyal gitmesine sebep olur ki, bu durum beyin hücrelerinin devamlı uyarılarak aktif halde kalması anlamına gelir. Yapılan araştırmalar egzersiz yapmanın, bulmaca çözmekten daha fazla zihinsel güç kullanılması anlamına geldiğini söylüyorlar. Hardal ve köri sosları, araştırmalar neticesinde Alzheimer'ı tedavi etmede faydalı olduğu belirtilen yiyecekler arasında sayılıyor. Bazı kaynaklar, bu sosların faydalı olmasının altında zerdeçal barındırmalarının yattığını söylüyor. Hindistan'da Alzheimer hastalığının görülme oranı oldukça düşük. Bu sonucun tesadüf olmadığını düşünen bilim adamları, Hindistan mutfağında körinin bolca kullanılıyor olmasına dikkat çekiyorlar.

TEK AYAK ÜSTÜNDE DURUN
Beynin, Alzheimer'dan etkilenen bir numaraları bölümlerinden biri koku alma duyunuzdan sorumlu olan bölgedir. Gül, kiraz, duman, nane, deri, leylak, ananas, sabun, çilek, gaz, limon ve karanfil kokularını ayırt edemiyorsanız, doktora başvurmanız gerekiyor demektir. Dünyaca ünlü Dr. Mehmet Öz, son yıllarda görülme sıklığı artan bu hastalığın önüne geçmek için oldukça ilginç bir tavsiyede bulunuyor. Basit bir egzersiz olarak tariflenebilecek bu yöntemi uygulamaksa çok kolay. Her sabah veya akşam, günde bir kez, sert bir zemin üzerinde çıplak sağ ve sol ayak üzerinde, (gözleriniz kesin tam kapalı) her iki kolunuz yanlara T şeklinde açık, tek ayak üzerinde yaklaşık 30 saniyede 100'e kadar 'sesli' sayarak dengede durma eğitimine vücudunuzu ve beyninizi alıştırın. İlk bir hafta sayamamanız çok normal. İlk bir haftadan sonra, 100'e kadar sayarak bu eğitime vücudunuzu alıştırırsanız, ileride kesinlikle Alzheimer konusunda sorun yaşamazsınız. Tedavisi (tam olarak) mümkün olmayan bu hastalıktan korunmanın bir diğer yolu da, beslenme alışkanlıklarınıza yenilerini eklemekten geçiyor. Yapılan araştırmalar, folik asidin Alzheimer'ı geriletmede son derece önemli bir kaynak olduğunu gösteriyor. Bu aminoasitten zengin gıdaları şöyle sıralayabiliriz: Kıvırcık, lahana, ıspanak, börülce, kuru fasulye ve diğer baklagiller. Alzheimer ile mücadelede etkisi kanıtlanmış diğer kaynaklar ise E vitamini ve omega 3'tür.

ALZHEİMER DÜŞMANI SALATA
Bu hastalıkla mücadelede tavsiye edilen besinleri ayrı ayrı almaktansa bir arada tüketmenin daha etkili olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Öz, kolaylıkla hazırlayabileceğiniz lezzetli bir salata tarifi de veriyor. Malzemeler

Sosu için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı bal
1 tutam toz kırmızı biber
tuz ve karabiber

Salata İçin:
1 demet ıspanak
1 bardak ceviz içi
yarım portakal
yarım greyfurt
2 adet yeşil soğan

Vücudunuz çok mu hızlı yaşlanıyor?
Vücudunuzun ne kadar hızlı yaşlandığını anlamak için evde uygulanan bu basit testler, başlıca üç bölgeyi kapsıyor; kuvvet, denge ve hafıza... Kuvvet

Test:
10 saniyede 3 kavanoz kapağı açmayı deneyin.

Neden yapıyoruz:
Kapak açma eylemi, genel kas kuvvetini ölçen basit bir testtir. Kavanoz açma gibi günlük işleri yapmak için yeterli kas gücüne sahip değilseniz bu, hızlı yaşlandığınızın bir göstergesi olabilir.

Zamanı yavaşlatın:
Kuvvetinizi artırın. Lastik bir topu, günde üç kere, 90 saniye boyunca sıkın. Kaslarınızı biraz da olsa kuvvetlendirmek, yaşamınıza birkaç yıl katabilir. Denge

Test:
Oturun ve bağdaş kurun. Oturduğunuz pozisyondan, ellerinizi kullanmadan kalkmaya çalışın.

Neden yapıyoruz:
Alt vücut kuvvetiyle birlikte denge, düşme riskini azaltır. Düşme, yaşlanan kadınlarda travmaya bağlı ölümlerin başlıca nedenidir.

Zamanı yavaşlatın:
Dengenizi geliştirin. Tek bacak üzerinde 10 saniye boyunca ayakta durun. Alıştıkça, süreyi uzatın ve gözünüz kapalı yapmaya çalışın. Hafıza

Test:
Çekmeceden almanız gereken 10 eşya sayın. Sonra, çekmeceye doğru gidin ve saydığınız 10 eşyayı alın.

Neden yapıyoruz:
Normal bir insan kısa süreli bellekte, 5-9 birimlik sözcük kapasitesine sahiptir. Beynimizse 'kullan ya da kaybet' mantığıyla işler. Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıpları en çok hareketsizlik ve zihin egzersizi eksikliğinden kaynaklanır.

Zamanı yavaşlatın:
Her gün, ağızdan veya dilaltı kapsül olarak 25 mikrogram B12 vitamini alabilirsiniz. Market alışverişi, kendinizi denetlemek ve beyin egzersizinde bulunmak için iyi bir günlük aktivitedir. Kafanızda alışveriş listenizi oluşturun ve neleri hatırladığınıza bakın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA