Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

2016’da meyve suyu yerine sıvı şeker içtik

Gelişmekte olan ve taleplerin her geçen gün daha da arttığı dünyada artık iş ararken veya seçerken maddi getiriden ziyade daha iyi yaşam odaklı seçimler yapacağız. Haftada 80 saat çalıştığınız ruhsuz bir iş düşünün. Bu iş sayesinde eve kasa ile altın taşısanız bile o altının parlaklığı kafi gelmeyecektir. Artık karlılık yerine amaca yönelik hareket edeceğiz...
Burada amaç, nasıl yaşamak istediğiniz ve nasıl yaşlanmak istediğiniz olacak. Yapılan araştırmalara göre insanların hayatlarındaki en önemli amacı; mutluluğu yakalamak. Mutluluğun yolu da en başta sağlıklı olmaktan geçiyor. Bu sebeple her yıl belki de sağlık açısından kendilerine yeni hedefler koyan insanlar bunları başarabilmek için internet gibi koca bir dünyaya girdiklerinde karşılarına çıkan bilgilere sarılıyorlar. Bu bilgiler tabii ki popüler bilim olduğu için her yıl yeni bir trend hikayesi oluyor. O yılın trendlerine uygun bir şekilde hayata tekrar tutunmaya çalışıyorlar.
Bunlardan bazıları belki fayda saylar, bazıları ise onlara uygun olmayabilir.
2016 yılını da yine bu şekilde geçirdik.

SAĞLIKLI RESTORANLAR ARTIYOR
Yıllarca anlatılan sağlık önerileri sonucu artık batı dünyası da, doğu dünyası da sağlık için daha iyi beslenmeyi öğrendi.
Bizler kaçamak yapmak veya duygularımızı yiyebilmek amacıyla zaman zaman restoranlara kaçıyoruz. Fakat buralarda yediklerimiz pek de sağlıklı olmuyor. 2016 yılının en trend sağlık hareketini gizli saklı sağlıklı restoranlar oluşturdu. Yani herkesin gözü önünde olmayan, ne aradığını bilen, amacına yönelik yaşayan müşterilerin bulup yemek yiyebileceği sağlıklı restoranlar hayatımıza girmeye başladı.
Artık ne yediğinizdense yediğinizin kalitesine, geldiği yere, üretimine bakıyoruz hekimler olarak. İşte bu soruların cevaplarını kendi genetik kodlarında taşıyan restoranlar geliyor. Bu restoranlar sağlıklı ve iyi gıdalar sunarken kendilerini asla sağlıklı adlandırmayacaklar fakat daha fazla organik, çiftlikten-sofraya, açık besi etler, glutensiz seçenekler ve yeşil içecek kokteyleriyle dolu bir mutfak sunacaklar hayatımıza.
Sağlıklı beslenmeyi 2016 yılında sokakta bulmaya hazır olun dedik ve neredeyse bütün restoranlar bu fikirlerden adeta kopya çekerek kendilerini daha sağlıklı yiyecekleri sundukları mekanlar olarak lanse ettiler.
Ancak bunu herkesin yapabilmesi mümkün değil.
Neticede toplu üretimlerde her zaman hazır, gıda kimyasalı veya koruyucular içeren gıdalar kullanıldı. Yani yine bir şekilde o temiz yeme dönemine geçilemedi.

MEYVE SULARI TEHLİKESİ!
Diğer taraftan cleansing, yani temizleyici detoks ürünleri ile karşılaştık.
Önce bir, sonra bir daha, sonra bir daha derken meyve sebze suları ile temizlik yapan detoks ürünlerini adeta her yerde gözümüzün önüne sermeye başladılar.
Dinamik olarak iyi görünen bu pazar aslında sağlığı veriyor muydu kimse araştırmadı.
Meyve/ sebze sularının doğal renklerine kapılıp giden insanlar 2016 yılının en büyük popüler sağlık harcamalarını yapan kişilerin başında geldiler. Evlere, ofislere ve hatta tatil beldelerine servis edilen 'juice cleanse' ürünlerinin; meyve tarafında, sıvı şekerden başka bir şey sunmadığı gerçeğini geç de olsa literatürler gözlerimizin önüne serdiler. Tabii pazardaki etkiyi ve mucizevi sonuçlar ortaya çıkardığını sergilemeye çalışan kişi örnekleri de reklamın birer parçası oldular. Sebze suları için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil, ancak meyve sularındaki tehlikeyi sürekli dile getirmeye çalışıyoruz. 2016 yılını geride bırakırken umarım bu cleansing detoks işini de geride bırakırız. Zaten 2017 trendleri içerisinde konseptin tamamen değiştiğini göreceksiniz.

25 DAKİKADA TÜM SPOR BİTİYOR
ABD'de 2015 yılında popülerliği daha fazla, ülkemizde ise halen popüler olan spinning egzersizleri biraz gündem değiştirecek. Bu egzersizin aslında popüler olmasındaki temel sebep egzersizden ziyade sosyal aktivasyon olması. İnsanlar o kadar sosyalleşiyorlar ki kas krampı çektiklerini hissetmiyorlar bile. Neticede sağlıklı yaşam için yaşam şeklinin değiştirilmesi gerek, bence spinning sınıfları bunu başardı.
2016'da artık yerini HIIT'e, yani yüksek yoğunluklu ama aralıklı egzersiz modeline bırakmaya başladı. Kısa ani enerji burst hareketleri ve sonrasına dinlenme periyodları içeren bir egzersiz tipi. İnsanların ortak bir düşüncesi var: Spora yeterli zamanımız yok… O halde çözüm 25 dakika gibi kısa bir sürede tüm yapmanız gereken egzersizleri yapabileceğiniz HIIT'den yana olacak gibi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA